Network Menu

Program som varit

Ett urval av våra program som varit under en tid tillbaka:

Besök på la Bourse de Commerce – Pinault
den 16 maj

Vår uppskattade guide, Danielle Dorée-Petit, visade oss runt i det nyrenoverade börshuset, som av den japanske arkitekten Tadao Ando anpassats till sin nya funktion som museum för modern konst. Den centrala delen med en jättelik fönsterklädd kupol och takmålningar har behållits, men i övrigt har man skapat nya utställningsytor på 6 800 m2. Den yttre arkitekturen har inte förändrats. Förutom den intressanta arkitekturen fick vi se en utställning med effektfulla skulpturer av den amerikanske konstnären Charles Ray.  Danielle berättade som alltid engagerat och livfullt!

Handbollsproffset som övervann sin svåra reumatism

 

En mycket lyckad kväll, den 9 maj, med Ulrika Toft Hansen som berättade om sin svåra resa med reumatoid artrit till ett liv utan symptom, även  om sjukdomen ändå finns kvar i bakgrunden. Men med hjälp av träning och ändrade matvanor har hon lyckats få ett normalt liv.
Ulrika visade bilder och även en film av hennes sista stora match som handbollsproffs.
Kvällen var samorganiserad med Svenska kyrkan. Vi var 16 deltagare, varav 10 Sweor.
Vi fortsatte att diskutera över ett glas vin med Marjas goda tilltugg och Ulrikas läckra drömkaka.

Besök på Nordiska biblioteket

 

Ett tio-tal Sweor besökte la Bibliothèque nordique (Paris 5e) den 3 maj tillsammans med bibliotekarien Anna Svenbro, ansvarig för biblioteket. Hon berättade om dess historia och visade vissa dokument, t.ex. korrespondens av August Strindberg, som är förvarade på biblioteket.
Guidningen fortsatte senare av det anrika Ste Geneviève-biblioteket i samma byggnad.

 

Promenad från Tuilerierna till Luxembourg-trädgården

 

Den 24 mars var det åter dags för en promenad, den här gången i strålande solsken!
Det var 7 Sweor som gick genom de välkända trakterna och njöt av den spirande våren och avslutade det hela med lunch på en trevlig liten restaurant vid Luxembourg-trädgården.

årsmöte 2022

Den 17 februari var det dags för årsmöte igen och den här gången “in visu”. Det var 30 Sweor som lyssnade till ordförande Marjas årsberättelse och ekonomiska rapport. Styrelsen omvaldes med två nya ledamöter.
Mötet avslutades i trevlig samvaro med ett glas vin och en tallrik gravad lax eller rostbiff.

Promenad längs Seines kajer

Vi var sju Sweor som träffades torsdagen den 27 januari 2022 på den ryska katedralens trappa vid Pont d’Alma för att promenera längs kajerna och genom Tuileries-parken. Vädret var lite kallt och fuktigt men vi fick snabbt upp värmen. Efter ungefär 2 timmars marsch i glatt sällskap var det skönt att komma in på Smith and Son, rue de Rivoli, för att inta en god liten lunch.

Nyårskonsert den 6 januari 2022

Ett av de första programmen på det nya året var denna fantastiska pianokonsert med Lana Suran som vi fick lyssna till i Svenska kyrkans församlingssal. Hon framförde verk av Tchaikovsky och Rachmaninoff med en oerhörd styrka och inlevelse.
Vi var en blandad skara från bl.a. SWEA, Kyrkan och Konstföreningen som var mycket imponerade av hennes spel.
Vi hoppas att det blir fler tillfällen att lyssna till henne.
Efter konserten fick vi en trevlig stund tillsammans över ett glas mousserande vin och lite tilltugg.

 

Julfest den 16 december 2021

Ett 30-tal Sweor samlades i Svenska kyrkans församlingssal till en mycket lyckad julfest med god mat, sång och glada skratt tillsammans med nya och “gamla” Sweor. Alla var glada över att kunna umgås igen trots “passkontroll” och obligatoriskt munskydd.
Vi hade som vanligt ett lotteri med många fina vinster och under Birgitta L.:s ledning sjöng vi de gamla välkända julsångerna.
Festkommittén – som varje år överträffar sig själv – hade gjort ett fantastiskt julbord fullt med goda rätter. Ett stort tack till medlemmarna I festkommittén!

 

Tre Sweor berättar

Äntligen kunde denna efterlängtade programkväll äga rum. Den har ju skjutits upp flera gånger av olika skäl. Vi fick lyssna till  tre dramatiska berättelser från tiden under det andra världskriget.
– Aivi, tre år gammal, fick fly från Estland med sin familj med ett litet fartyg och kom så småningom, under farofyllda strapatser, till Stockholm. Efter en tid på olika flyktingförläggningar kom de så småningom till Skövde och kunde där börja ett nytt liv.
– Även Marjas familj fick brådskande lämna Estland på en liten fiskebåt med 12 personer, varav Marjas mamma som väntade sitt första barn. Efter sjöstorm och djup dimma lyckades de komma till Stockhoms skärgård. Ett stort ansvar för Marjas pappa, 25 år, som ledde den riskabla flykten.
– Lisbeths mamma, som var polsk judinna, fick uppleva en hemsk tid i ghetto och koncentrationsläger. Tack vare Röda Korsets “vita bussar” kom hon till Sverige efter kriget.
Det var en mycket fängslande kväll om en gången tid, men som också ställer frågor om vår egen tid. Båtflyktingarnas tid är inte slut!

 

Kulturpromenad i Marais-kvarteren

 

Torsdagen den 4 november 2021 träffades några Sweor vid Hôtel de Ville och efter en kort historik om Le Marais-kvarteret och Hôtel de Ville av Barbro, gick vi i sakta mak uppför rue des Archives förbi den protantiska lutherska Eglise des Billettes, tyvärr stängd p.g.a. restaureringsarbeten. Vi vandrade vidare till les Archives Nationales i Hôtel de Soubise, där vi kunde beundra den otroligt vackra gården och de två tornen från 1371, det enda som finns kvar av Hôtel de Clissons befästa port. Vi fortsatte förbi Musée de la chasse et de la nature, inhyst i Hôtel de Guénégaud och de Mogelas för att så få oss en nypa luft i parken Square du Temple. Här låg på 1200-talet det nu borta Maison du Temple, som då inhyste den mäktiga Tempelherreorden. Under den franska revolutionen satt Louis XVI och Marie-Antoinette fängslade i Maison du Temples torn. Nu styrde vi kosan mot  Paris äldsta, kanske t.o.m Frankrikes, täckta matmarknad, les Enfants Rouges. Tidigare låg här en av Marguerite de Valois (la Reine Margot) grundad anstalt för föräldralösa i rött klädda barn, varav namnet Enfants rouges. Så en snabb titt på le Carreau du Temple, Musée Picasso, Musée Cognacq-Jay och Musée Carnavalet.  Efter en god lunch begav vi oss till Eglise Saint-Paul Saint Louis. Tidigare låg här ett kapell uppfört 632, Chapelle Saint Paul des Champs. Dagens kyrka med sin vackra fasad uppfördes 1627 till 1641. Lite längre ner mot Seine kan man bese den längsta – 60 meter – delen av Philippe Augustes ringmur.
Vädret stod oss bi under hela promenaden – det var först när vi skiljdes åt som de första dropparna började falla.

 

Miljövänliga produkter

Några Sweor träffades hemma hos Barbro torsdagen den 14 oktober för att lära oss lite om ekologiska produkter. Vi började med att tillverka miljövänligt tvättmedel bestående av flingor äkta Marseille-tvål, bikarbonat, kristallsoda, flytande savon de Marseille och vatten samt några droppar lavendelolja. Deltagarna var idel öra och antecknade flitigt.
Barbro delade så ut några sidor med tips hur rengöra badkar, kakel, fönster, avhjälpa stopp i rören… allt med enbart utnyttjande av för miljön ofarliga ingredienser – dessutom till ytterst ringa kostnad.
Vi drack kaffe och mumsade på hembakad kaka samt lite choklad alltunder livliga diskussioner och många glada skratt, en enligt deltagarna både lärorik och trevlig eftermiddag.

               

Triumfbagen inslagen av Christo

Vår lilla SWEA-grupp, med en aning internationell fläkt den här gången, samlades framför la Maison du Danemark torsdagen den 30 september. Efter en snabb presentation av oss alla fick vi en lektion om konstnären Christo och hans olika artistiska verk. Den var förberedd av Barbro som tyvärr inte kunde närvara, men tack vare hennes väldokumenterade fusklapp fick vi ändå tillgång till mycket kunskap om Christo, hans liv och verk. Dessutom fick vi några tekniska detaljer om inpackningen av just Triumfbågen.
Utrustade med all denna kunskap promenerade gruppen runt hela Place de l’Etoile, så vi i lugn och ro kunde betrakta inpackningen från alla håll och vinklar, från solsidan, från andra sidan, beundra, ställa frågor, kritisera (?), fotografera, själva bli fotograferade….
Efter varvet runt ”mästerverket” började vandringen nedför Champs-Elysées, med ett första stopp hos Ladurée för att beundra butiken/tesalongen både från ut- och insidan. En del av oss passade på att inköpa några macarons, som ju är deras världsberömda specialitet.
Vandringen fortsatte sedan till brasseriet la Maison de l’Alsace längre ned på Champs Elysées, där vi intog lunch. Stämningen var på topp!
Mätta och nöjda gick vandringen vidare till Place de la Concorde, där vi skildes från våra internationella Swea-gäster, som skulle ställa kosan vidare mot Centre Pompidou och Montmartre. Några av Paris-Sweorna fortsatte promenaden ända till Pont Neuf, bron som packades in av Christo 1985.
En mycket lyckad dag, dessutom klarblå himmel och strålande sol hela dagen!

Tillbaka till stan

Den 16 september 2021 träffades ett 30-tal nya och “gamla” Sweor igen efter sommaren på Svenska klubben. Marja, vår ordförande, påminde oss om SWEAs syfte och hur vå förening fungerar. Vi fick sedan tillfälle att lära känna varandra över en matbit och ett glas vin. En mycket trevlig kväll!

 

WOJO Tolbiac invigningsevent  med After-work den 8 juli (Swea Pro)

WOJO är den franska aktören som erbjuder smarta och flexibla lösningar till kontor och arbetsmiljöer (7400 m² kontor och mötesrum), med co-working spaces, kontor och möteslokaler i Paris, Lyon, Lille och Barcelona, öppnar nu Tolbiac.

En plats inspirerad av rymdresor, utformad för att erbjuda en arbetsmiljö som samtidigt är lugnande, offbeat och stimulerande.

Under kvällen kunde man njuta av takterrassen med utsikt över Paris, cocktail och musik…

 

 

Sommarlunch den 11 juni 2021

Det var 17 Sweor som kunde träffas igen vid det vackra Svenskhuset i Cité universitaire och inta en härlig sommarlunch organiserad av festkommittén i det ljuvliga sommarvädret. Vi välkomnades av Pierre Tolcini, Svenska husets direktör, som var glad över att se oss igen efter två år.  Alla var glada över att ses igen!
Lax, skink smörgåstårtor och jordgubbstårta hade beställts från Svenska affären i Paris och festkommitten hade lagt till några sommarsallader!  Det var trevligt att äntligen kunna träffas fysiskt innan sommarpausen och njuta av Svenska husets fina trädgård!

Promenad med kulturell touch

Den 2 juni 2021 träffades sju Sweor vid métro Philippe Auguste för en två timmar lång promenad i strålande sol och med behaglig temperatur. Via Tapographe Sardon, en ateljé för hantverksmässig tillverkning av alla slags stämplar, till Jardin partagé de la cité Aubry, en gemensam, charmig och fridfull trädgård, där kvartersborna odlar grönsaker, kryddväxter och blommor. Muren runt trädgården är prydd av stora street art-fresker. Vi fortsatte till villa Riberolle, en stenbelagd återvändsgränd med metall- och träindustrieateljéer från artonhundratalet. Så till Le Merle Moqueur, en fantastisk kvartersbokhandel, inredd i ett f.d. lager, vars glastak pietetsfullt har bevarats. Vi vandrade vidare till le jardin naturel Pierre Emmanuel, en naturlig, vildvuxen park med ekar, lönnar och hasselnötsträd. På rue de Lesseps beundrade vi eleganta tegelhus med vinterträdgårdar och blommande rosenbuskar. Promenaden fortsatte till kyrkan Saint-Germain-de-Charonne, vars kyrktorn daterar sig till tolvhundratalet. Kyrkan är den enda i Paris, jämte Saint-Pierre-de-Montmartre, som fortfarande har kvar sin gamla församlingskyrkogård.
Vi avslutade med att besöka platsen Edith Piaf med dess Wallace-fontän och staty av Piaf.
Med många intryck, slaka ben och något ömma fötter bänkade vi oss för en trevlig lunchstund.

 

Kattpromenad den 27 maj

Efter ännu en promenad som ställts in på grund av osäkert  väder, hade några Sweor stämt träff vid Danskhuset på Champs Elysées och äntligen kunde vi sitta på en terrass som riktiga parisare och ta en kopp kaffe!
Vädret var härligt och efter våra förfriskningar promenerade vi i sakta lunk nerför den världsberömda avenyn, förbi den chica Guerlain-butiken och ner till utställningen av serietecknaren Philippe Gelücks berömda Katter i monumentalt format – 2 meter höga – gjorda i brons. 20 katter i olika situationer: golfspelare, tidningsläsare, flöjtspelare, dansös…
Några meter därifrån, inne i parken, hölls en liten ceremoni till Jean Moulins minne. Den 27 maj, fick vi veta, är nationaldag för Andra Världskrigets franska motståndsrörelse.
Sedan hade vi kommit ända ner till Concorde-platsen och några av oss fortsatte till Svenska Klubben för att se en utställning arrangerad av Konstföreningen.
Jag tror alla var nöjda med vår  “kattpromenad”, som ju inte endast bestod av kattor…

Promenad i Jardin des Plantes

Måndagen den 3 maj 2021 stämde 7 Sweor träff vid Jardin des Plantes för att promenera i denna vackra botaniska trädgård  bland alla färgrika blommor, doftande syrener och sekelgamla träd… och till på köpet fick vi sol och blå himmel!
Efter en timme fortsatte vi till les Arènes de Lutèce som anlades för 2 000 år sedan! Där satt vi och såg ut över den historiska skådeplatsen medan vi åt vår lilla picnic.
Några av oss fortsatte mot Panthéon och Luxembourg-trädgården för att beskåda fotoutställningen om floden Rhône.

 

Gallerirunda i Marais-kvarteren

Ingmari föreslog oss en konstrunda tillsammans med Konstföreningen den 12 mars 2021. På grund av alla restriktioner kunde vi inte vara fler än 10 personer för att komma in på gallerierna och eftersom uppslutningen blev stor erbjöd Ingmari ännu en runda den 9 mars. Vi har alla behov att träffas och komma ut, så alla var glada över att kunna besöka dessa vackra ofta undanskymda gallerier med modern konst.
Vi kunde också äta vår medhavda picknick i en solig liten park.

Promenad i Luxembourg-trädgården

Torsdagen den 25 februari 2021 gjorde vi återigen en promenad. Vi var sju Sweor som strålade samman vid stora ingången till Luxembourg-trädgården i ett härligt, soligt vårväder. Vi gick runt i trädgården och beundrade blommor – krokus och primula – som börjat blomma, vackra statyer och det imponerande Luxembourg-palatset där Senaten har sina lokaler.
Vi kunde också picknicka i solen och som överraskning fick vi en smakbit på Lenas goda mjuka lingonpepparkaka.
Promenaden fortsatte sedan mot Panthéon och Quartier Latins trånga gator ner mot Seine och Notre Dame.
En mycket lyckad dag!

Promenad

I dessa corona-tider är det ju svårt att genomföra några program, men den 27 januari 2021 var vi fyra Sweor som slöt upp för att promenera längs Seines kajer från den ryska katedralen mot Louvren och genom Tuilerierna – där vi tog oss en liten medhavd smörgås – och vidare till Concorde.  Det hela tog ungefär en och en halv timma. Inget regn som tur var, men halva Eiffeltorner var dolt i dimma. Det var roligt att träffas och få tillfälle att röra på sig!

 

Utställning Christian Louboutin l’Exhibitionniste

Vi var 7 Sweor som kom till le Palais de la Porte dorée den 20 oktober för att upptäcka modeskaparen Louboutins fantasifulla värld inspirerad av olika konstarter. Vackra skor för Askunge-fötter!

 

Författarkväll

Den 7 oktober träffades vi – 7 Sweor – hemma hos Birgitta Lindqvist. Hon berättade mycket inlevande om sin nya bok Resa över avgrunden, som inspirerats av egna erfarenheter.
Samtidigt minglade vi sittande för att följa de sanitära bestämmelserna, men det hindrade inte att vi fick en trevlig och intim kväll.

 

Efter ett långt uppehåll på grund av Corona-krisen började våra aktiviteter igen med :

Promenad i Albert-Kahn parken

Tisdagen den 6 oktober 2020, samlades en entusiastisk, promenadsugen grupp vid métro Boulogne-Pont de Saint Cloud. Vädrets makter var med oss med endast några spridda droppar och övervägande sol.
Parken är uppdelad i ett antal trädgårdar baserade på trädgårdskulturen i olika länder,  bl.a. en klassisk och en modern japansk trädgård, en engelsk med höga träd och en slingrande bäck, en vogesisk barrträdsskog, en fransk vinterträdgård…
Efter nära två timmar i denna grönskande oas med som enda ljud trädsus, porlande vatten och fågelkvitter styrde ett antal hungriga damer kosan mot en närliggande bistro för en trevlig avslutning på besöket.

Promenad med Barbro i kulturens tecken

Torsdagen den 12 mars 2020 stämde vi (6 Sweor) träff vid tunnelbanestationen Ternes och ställde kosan mot den 1861, efter godkännande av självaste Napoleon III, byggda ryska katedralen. Kyrkan är öppen för allmänheten först från klockan tre. Men tack vare Marja, som behärskar det vackra ryska språket, lyckades hon övertala den ryska prästen att låta oss komma in och beundra kyrkan inuti.
Vandringen fortsatte mot den kinesiska pagoden, ett privat museum, tyvärr inte öppet för allmänheten men väl värt att ses utifrån. Vi fortsatte mot parken Monceau, som, på uppdrag av Duc de Chartres, anlades under sjuttonhundratalet.
Effter morgonens spridda regndroppar tittade nu solen fram och förgyllde den grönskande parken med dess rotunda, pelargång, statyer, bassäng…
Efter en god bit mat i trevlig miljö fortsatte vi mot gatan Fortuny med sina vackra ”hôtels particuliers”.  Men klockan tickade på och efter ett kort besök i Affären och mumsiga semlor, skildes våra vägar åt.

 

SWEA Paris årsmöte

Det ägde rum den 5 mars 2020 på Svenska Klubben där 21 Sweor samlades för att statuera och tala om SWEA Paris framtid.
Det finns en kort sammanfattning av mötet under rubriken Nyheter på vår hemsida.

Midvinterfest 2020

 

Det blev ju ingen julfest den här gången på grund av alla strejker i december och januari, men den 3 februari samlades vi i stället till midvinterfest i Svenska kyrkan.
Stämningen var som vanligt på topp med prat, skratt och sång – med Birgitta Lindqvists hjälp sjöng vi Evert Taube visor… Vi bytte även böcker och hade ett lotteri med många vinster…
Festkommittén hade ordnat en jättefin buffé full med goda rätter. Ett stort tack!

 

Gallerirunda med Anne Kolivanoff

 

Gallerierna, en symbol för en gången tid, idag föremål för promenader och flanerande, tjänade utsprungligen som genvägar och skydd vid dåligt väder samt diverse handels- och hantverksverksamhet.

Denna kyliga men soliga dag – torsdagen den 14 november – inledde vi gallerirundan, under ledning av vår trevliga och kunniga guide Anne Kolivanoff, med Passage du Caire, vilken omfattar tre, sammanlagt 370 meter långa gallerier – de längsta men också smalaste av Paris’ passager med så många som sju ingångar. Passagen började anläggas 1796 som ett minne av de franska truppernas invasion av Kairo och öppnades 1798 under Napoleons kampanj i Egypten. Tidigare låg här ett kloster Couvent des Filles-Dieu. Delar av passagens ursprungliga stenläggning utgjordes av nunnornas gravstenar!
Vi fortsatte till Passage du Bourg-l’Abbé som invigdes1828 och som fick sitt namn efter byn Bourg l’Abbé och dess abbot du Saint-Martin. Passagen har två entréer, en ganska modest och en mer utsmyckad, flankerad av två karyatider föreställande allegorier för kommers och industri.
Vi avslutade med den eleganta Passage du Grand Cerf, som öppnades 1825 och som fick sittt namn efter det hotell som tidigare var förlagt till platsen. Dess nuvarande arkitektur daterar sig dock till cirka 1845. Passagen inköptes 1862 av fattigvården men kom allteftersom att förfalla för att slutligen 1985, säljas, vilket har möjliggjort att restaurera passagen till ursprungligt tillstånd.

 

Besök av leksaksmuséet i Poissy

Torsdagen den 24 oktober träffades endast tre Sweor på restaurang Le Batignole i Poissy för att besöka det återöppnade leksaksmuséet. På vägen passade vi också på att titta in i Poissys gamla kyrka Collégiale de Notre Dame, grundad cirka år 1016.

Det trevliga och självfallet barnvänliga muséet är inhyst i Prieuré royal Saint-Louis, ett av Philippe le Bel år 1297 grundat dominikanerkloster, en hyllning av le Bels far Saint Louis.  Muséet erbjuder leksaker från urminnes tider fram till cirka 1950-talet, alltså inte en tillstymmelse till Barbiedockor, plastleksaker…  Vi kunde i kronologisk ordning beundra dockor, handelsbodar, dockskåp, olika tekniska leksaker samt naturligtvis bilar, elektriska tåg, pussel och mycket annat. Besöket avslutades med en kort promenad i den gamla stadsdelen innan återfärden till respektive hem.

Promenad i Montparnasse

 

Tisdagen den 22 oktober tog Peter Olson oss runt i Montparnasse och visade på alla de platser där berömda konstnärer och författare har bott och verkat, bl.a. Foujita, Chagall, Picasso, Soutine, Gauguin, Modigliano, Apollinaire och inte minst vår egen Strindberg. Den konstnärliga biten följdes av en rundvandring på Montparnasse begravningsplats, där vi besåg Baudelaires, Gainsbourgs m.fl. gravar samt avslutningsvis den nyligen bortgångne presidenten Jacques Chiracs grav. Avslutningsvis bänkade vi oss på anrika Closerie des Lilas där vi inmundigade ett glas absint på gammaldags vis utspätt med vatten från en en fyrkranig bordsfontän.
Några härliga timmar i ett soligt och färgsprakande höstväder.

Tillbaka-till-stan

 

Måndagen den 23 september 2019 var det dags att träffas igen efter sommarens förskingring. Vi var ett 20-tal glada Sweor som hade mycket att prata om över en “matig” tallrik och ett glas vin. Sara Bussenot presenterade för oss sin guide i det svenska språket Suédois pour le nuls som man kan köpa i Affären.

Sweorna hade redan träffats den 17 september för en kväll med advokaten Ulrika Seguin. Hon talade om svenska och franska lagar i skatte- och arvsfrågor.

Sommarlunch

Torsdagen den 13 juni var vi ett glatt gäng Sweor som blev mottagna ännu en gång av Pierre Tolcini på Svenskhuset i Cité universitaire. Vädret tillät oss inte vara utomhus men festkommittén dukade upp en härlig buffé inne i salongen. Stämningen var som alltid på topp. Tack festkommittén för allt jobb!

SWEA 40 år – jubileumsfest

Den 10 maj träffades ett 30-tal vitklädda Sweor hemma hos Ann Panel för att fira händelsen. Agneta från Affären stod för de goda och rikligt tilltagna kanapéerna och till det serverades bubbel och vin. Vi kunde tyvärr inte beundra så länge den vidunderliga utsikten över Paris från den stora terrassen på grund av regnet, men stämningen stod högt i tak nere i lägenheten…

Vinprovning på Svenska Klubben

Måndagen den 6 maj 2019 träffades ett antal Sweor och medlemmar av Klubben för att lyssna till vinkännaren Britt Karlsson som berättade med inlevelse och stor sakkunskap om fyra olika ekologiska viner som vi fick avsmaka. Vinerna ackompanjerades av en tallrik med ost, charkuterier och bröd.  En mycket trevlig och intressant kväll tyckte vi alla!

Promenad i kvarteren Belleville och Ménilmontant

Fredagen den 5 april 2019 samlades 7 glada Sweor för att (åter)upptäcka, under Barbros “proffsiga” ledning, Belleville och Ménilmontant, ett kosmopolitskt och autentiskt område med en blandning av artistliv, historisk kultur och lantlig atmosfär.

Belleville, på sexhundratalet Vildmarksberget, under Medeltiden Portronville, därefter Belleville-sur-Sablon, blev en fransk kommun under revolutionen och införlivades med Paris 1860.
Byn Ménilmontant, sedermera en faubourg (förstad), införlivades, liksom Belleville, med Paris 1860.  Från den galloromanska tiden till 1700-talet försedde Ménilmontant Paris med dricksvatten. Här låg också omfattande vinodlingar som kunde erbjuda billigt vin då området låg utanför den s.k. octroi-zonen (en slags varuskatt).

Då det var dags för lunch, bänkade vi oss på Le Vieux Belleville, en s.k. bal musette med god, riklig och billig mat. 

Promenad i passagerna omkring Palais Royal

Tisdagen den 9 april gjorde vi ett spännande besök under ledning av en mycket kunnig  och inspirerande guide, Anne Kolivanoff, som berättade initierat om passagerna kring Palais Royal: Passage Véro-Dodat och Galerie Vivienne med restauranger och lyxbutiker. Vi besökte även Galerie Colbert, som numera härbärgerar bl.a. l’Institut National de l’Art. Dessutom fick vi veta massor om Palais Royal och dess historia. Några av oss avslutade eftermiddagen på Le Grand Colbert, ett vackert brasserie i Jugendstil. En mycket trevlig eftermiddag tyckte samtliga!

 

Årsmöte 2019

Torsdagen den 14 februari höll SWEA Paris årsmöte på Svenska Klubben.
30 Sweor var närvarande och började kvällen med ett glas vin.
Verksamhets- och revisionsberättelse, budgetförslag, m.m. gicks igenom. Två nya medlemmar valdes in i styrelsen: Sara Bussenot och Binta Jakobsen. Lena Carlsson Karin Beaussant, Malin Hurtig lämnade styrelsen och blev avtackade.
Kvällen avslutades för de som önskade fortsätta den goda gemenskapen med en skagentoast och ett glas vin.

 

Måndagen den 11 februari

En väldigt trevlig eftermiddagspromenad i lagom takt och i vackert väder. Peter visade oss runt i kvarteret kring St. Paul, där vi fick upptäcka byggnader och innegårdar vi inte tidigare sett. Efter ett par timmars promenad var det dags för vila och umgänge på ett mysigt café, då vi hade nöjet att få samtala med vår trevliga gäst, Christina Björk, författarinna till bl.a. barnböckerna om Linnea (Linnea i Monets trädgård).

Fredagen den 1 februari 2019

Hjärnan och Alzheimer
föredrag av Susanne Öhrn legitimerad psykolog, neuropsykolog och psykoterapeut, utbildad och verksam i Frankrike

Efterlängtat av oss i SWEA som haft det på listan sedan ett år!

Strax före sju började vårt föredrag på Svenska Klubben. Vi hade då hunnit mingla och få ett glas vin och vänta in de som valt fel métrostation.
Vi hade kunnat lyssna länge på vår kunniga konferencier och fortsatt att ställa frågor, ofta baserade på personliga erfarenheter privat eller professionellt.
Från början fick vi en mycket positiv upplysning:  att hjärnan är den del av kroppen som åldras allra bäst eller minst.  Vi kan under hela vårt liv fortsätta att lära oss och stoppa in nya kunskaper i minnet. Men de kunskaper vi inte använder försvinner.  Vi fick också veta att endast en 1% av alla som insjuknar i Alzheimers sjukdom bär på en ärftlig variant och det drabbar endast de som insjuknar i relativt unga år (före 60-års åldern).
Fördelen med att vara äldre, över nittio-nittiofem, är att vi då kan känna oss säkra på att inte insjukna i denna sjukdom om vi klarat oss tills dess. Studier visar att då är faran så gott som över!
Sjukdomen kan utvecklas på många olika sätt och det finns förstås forskning och medicin för att bromsa symptomen och om några år kanske vi kan lyssna på Susanne igen för att höra vad som hänt.  Hon forskar inte själv men håller sig uppdaterad. Efter att ha lyssnat och tittat på förklarande teckningar till « kretslopp » i hjärnan och delar som skadas om vi insjuknar i Alzheimers eller demens kom frågorna igång och önskar att vi hade kunnat stenografera ned den här biten för dem som var tvungna att lämna Klubben för att hinna med tåg eller andra aktiviteter denna fredag kväll.
Stort tack till de som kom !

Onsdagen den 23 januari

Ingmari och Hélène hade roligt när de provad kläder på Christie’s. Storleken litet för stor för mig (ordförande).

Julfest 2018

Torsdagen den 6 december var det dags för SWEAs traditionella julfest. Vi var nära 30 Sweor som samlades i Svenska Kyrkans lokaler för att avsmaka det första och godaste julbordet, prata, skratta, sjunga och ha det bra tillsammans… Många av oss vann fina priser i det stora lotteriet. Tack festkommittén för alla läckerheter!

Gallerirunda

Fredagen den 23 november var det sju Sweor som under några timmar besökte ett urval av de bästa gallerierna just nu i Marais. Denna trevliga runda leddes av Ingmari och avslutades med ett härligt franskt «vin chaud à l´orange» innan vi nöjda skildes åt.

 

 

En japanska hos Rodin

Tisdagen den 6 november var vi ett 20-tal Sweor som träffades på Svenska Klubben för att lyssna till Monica Braw, som  bott många år i Japan och varit korrespondent för Sv Dagbladet i Tokyo. Hon talade passionerat om den berömda kvinnliga japanska poeten Yosano Akikos liv som författare, poet och journalist.
Vi fick också umgås en stund över ett glas vin och en wrap.

Besök på Pantbanken

Torsdagen den 11 oktober 2018 besökte 15 Sweor med guide le Crédit municipal de Paris, ibland kallad “Chez ma tante” eller “Le Mont de piété”.
Vår skickliga conférencière visade oss och kommenterade de föremål som var utställda för försäljning påföljande dag. Hon berättade även initierat om byggnaden och fortsatte vid kaffet att underhålla oss med Pantbankens historia från begynnelsen. En mycket fascinerande och uppbyggande berättelse där vi i positiv bemärkelse fick revidera vår uppfattning om denna välgörenhetsinrättning.

 

Promenad i 13e arrondissemanget

En glad grupp strålade samman framför borgmästeriet vid Place d’Italie måndagen den
24 september. Solen strålade från en molnfri himmel och temperaturen var idealisk för en promenad.
Vi började vår vandring i kvarteret la Butte aux Cailles som under sextonhundratalet var ett hälsovådligt kvarter p.g.a. den verksamhet – färgeri, garveri m.m. – som pågick där. Kvarteret har bevarat  en småstadsatmosfär med en- och tvåvåningshus, kullerstensgator och en prunkande växtlighet. Vi fortsatte till  La Petite Alsace, 40 småhus i alsasisk stil, byggda 1912. Vi begav oss sedan mot promenadens sista mål, La Cité Florale, ett grönskande mikrokvarter med små villor längs sex kullerstensbelagda gränder med blomnamn – promenadens höjdppunkt, tyckte vi nog.
Men nu började diverse magar göra sig hörda och strax satt vi bänkade på ett brasserie för lite mat och dryck.

Tillbaka till stan

Måndagen den 10 september 2018 möttes fjorton solbrända och sommarglada Sweor vid den tradionnella träffen efter sommarens förskringring på Svenska klubben. Stämningen var som vanligt  på toppen även om vi blir lite färre för varje år. Lena och Margaretha hade gjort i ordning en jättefin buffé med vin och små läckerheter… Alla tyckte det var roligt att träffas igen!

Sommarlunch

Tisdagen den 12 juni 2018 hade vi vår traditionnella lunch i Svenskhuset i Cite universitaire.
Den här gången fick vi hålla till inomhus eftersom vädret inte var det bästa. Men vad gjorde det! Stämningen var i topp och festkommittén hade verkligen överträffat sig själv med alla läckerheter…

 

Pianokonsert på l’Ile-Saint-Louis

Måndagen den 28 maj träffades ett 15-tal Sweor i Birgitta Lindqvists romantiska våning för att lyssna till pianisten Lana Anikina Suran, som fick Swea’s Sigrid Paskell pris år 2015.
Hon spelade bl. a. Schumann, Listz och Chopin för oss.
Vid pausen berättade Birgitta Lindqvist om sin spännande resa i Kina och sitt möte med den kinesiska poeten Yu Xiu Hua och läste några dikter
Som vanligt undfägnades vi med vin och gott tilltugg.
En trevlig och poetisk kväll.

Promenad i och omkring parken Buttes-Chaumont

Tisdagen den 15 maj möttes en liten ”trupp” Sweor vid métrostationen Pré St-Gervais och inledde promenaden längs rue Mozaïa, rue de la Liberté och rue Michel Hidalgo. Det var en fröjd att se de ljuvliga små tvåplanshusen, omgivna av grönska och gigantiska rosenbuskar.
Promenaden fortsatte sedan inne i den vackra parken som tidigare hette Le mont chauve och var en cirka 100 meter hög och karg kulle. Namnet ändrades till Chaumont och senare till Buttes (kulle) Chaumont. Den omfattar 25 hektar, en konstgjord sjö på två hektar med vatten från Canal Saint-Martin, ett grekiskt-romerskt tempel, le temple Sybille – en kopia av Tivoli i Rom – en 63 meter lång hängbro och en 20 meter hög grotta. Parken är en verklig botanisk trädgård med träd från alla världens hörn, rododendronbuskar, örtväxter…
Efter dryga två timmars promenad i omådet bänkade vi oss fôr en lättare måltid på restaurang Napoléon III.

Vandring på begravningsplatsen Père Lachaise

Torsdagen den 26 april 2018 var vi 8 Sweor som stämt möte med Peter Olson för att göra en guidad vandring i Père Lachaise.
Träden hade nyligen slagit ut och på sina håll doftade syrenen, en riktig vårdag! Tack vare Peter kunde vi gå runt och se många mer eller mindre berömda gravar, vissa var väl underhållna med blommor eller stenar, andra bortglömda. Många kända personligheter ligger ju där, t.ex. Molière, La Fontaine, Chopin, Proust, Oscar Wilde, Yves Montand o. Simone Signoret, Georges Moustaki, Chabrol, Jacques Higelin (sist anländ)… Men de flesta är ju helt okända…

Besök på auktionshuset Drouot

Ett spännande besök, tisdagen den 27 mars, under ledning av en mycket kunnig och inspirerande guide, som berättade om auktionshuset Drouot och dess historia. Vi fick se visningarna inför kommande auktioner och veta lite mer om de utställda föremålen Vi kunde även följa några pågående auktioner, vilket var mycket intressant!

Årsmöte 2018

Torsdagen den 8 mars hölls SWEA Paris årsmöte på Svenska Klubben.
Ett 20-tal Sweor var närvarande och började kvällen med ett glas vin.
Verksamhets- och revisionsberättelse, budgetförslag, m.m. gicks igenom och den gamla styrelsen omvaldes, med undantag av Patrizia Carelli, som flyttar ifrån Paris. Vi hade också glädjen att välja in en ny Swea i styrelsen, Malin Hurtig.
Kvällen avslutades för de som önskade fortsätta den goda gemenskapen med en skagentoast och ett glas vin.

Informationsmöte den 1 februari 2018

SWEA Paris styrelse hade bjudit in svensktalande kvinnor i Paris-regionen till ett möte på Svenska klubben i syfte att informera om SWEAs aktiviteter och få nya och motiverade medlemmar. För att SWEA ska fortsätta vara en inspirerande sammanslutning behövs ständigt nya medlemmar.
Vi var ett 20-tal personer, varav 5-6 nya som vi hoppas skall bli medlemmar i SWEA Paris, som slöt upp och hade en trevlig och givande kväll  tillsammans.

Hemma hos Lena : Margaret Wabekes berättar om sin uppväxt och familjehistoria under 2:a världskriget i Europa.

En lyckad och intressant kväll, den 23 november 2017, där Margaret mycket medryckande berättade om sina ibland torftiga år i krigets Skottland, där hon blev uppfostrad av sin älskade mormor, efter det att modern dog ung i hjärntumör och fadern blivit nedskjuten som stridspilot av tyskarna i Engelska kanalen. En ung holländare, uppvuxen i Indonesien, som stred och dog för ett land han aldrig vare sig satt sin fot i eller sett. Ej heller sin dotter som föddes strax efter nedskjutningen.

 

Besök på utställningen Christian Dior, couturier du rêve

En fantastisk och mycket påkostad – enastående vackert presenterad med plagg inte bara av Dior utan även av hans efterträdare i modehuset under dess nu 70-åriga verksamhet. Vi tillbringade, tisdagen den 7 november 2017, ett par timmar på utställningen och åt sedan en utsökt lunch på muséets restaurang. Flera av oss fortsatte besöket efter lunchen.

 

Morgonpromenad med Barbro Alsén den 9 oktober 2017

Den promenadglada gruppen på sex Sweor träffades halvelva vid métro Oberkampf och inledde vandringen längs Canal Saint Martins högra ”strand”. Promenaden ”kryddades” med diverse historiska uppgifter (Barbro hade läst på) – kanalbygget var påtänkt redan i början på femtonhundratalet men började, på order från Napoleon, anläggas först 1802. Kanalen invigdes 1825 och dess syfte var att förse staden Paris med vatten samt råvaror för tillverkning av färdiga produkter, därav det stora antalet industrianläggningar. Kanalen räknar 9 slussar – nivåskillnaden är hela 25 meter – två svängbroar, två fasta broar, en hydraulisk bro samt ett antal gångbroar.

Längs kanalen ligger det berömda hôtel du Nord. Romanen med samma namn inspirerade Marcel Carné till filmen med Louis Jouvet och Arletty, vilken senare uttalade den berömda frasen ”Atmosphère, atmosphère, est-ce-que j’ai l’air d’une atmosphère”. Filmen är dock inte inpelad på ort och ställe utan i filmstudion i Boulogne Billancourt.

Efter att ha avverkat 7 000 steg enligt Karins mobilapplikation bänkade vi oss på café-restaurang Panam, ett synnerligen mysigt före detta ölbryggeri. God mat och dryck intogs på terrassen med – nästan – sjöutsikt. Efter den härliga promenaden i lagom temperatur och under ljusgrå himmel började solen gassa – det var inte utan att det var svårt att bryta upp.

SWEA 30 år

Lördagen den 16 september firade vi våra tre decennier på Seine från nio på morgonen till sex på kvällen. Vi hade glädjen att slippa det utlovade regnet förutom en störtskur på väg in till restaurangen La Fournaise på Île des Impressionistes i Chatou.  Under flera timmar matades vi med intressanta fakta om det vi passerade och om konsten och konstnärer under impressionismen av en imponerande kunnig fransk guide.  Glädjen över att tillsammans upptäcka och samtidigt umgås med varandra var påtaglig.  I foton syns hur sjalar och jackor behövdes för att värma oss så länge vi satt kvar uppe på däck med maximal utsikt.  Det var bara  nio grader på morgonen och gick inte över femton under dagen.

Våra bilder tagna av olika fotografer ger en liten inblick i vår fina gemenskap under denna dag, som slutade i solsken.  Härligt sätt att umgås.  Det var nog ingen som tidigare gjort en så lång båtutflykt på Seine och våra trettio år med SWEA är ju också en imponerande lång period.

Sommarlunch 2017

Fredagen den 9 juni slöt nära 30 Sweor upp på Svenskhusets terrass i Cité universitaire för att avsluta vårterminen. Stämningen var som vanligt den bästa med god gemenskap, prat och skratt och vädret gick inte att klaga på.
Pierre Tolcini, Svenskhusets föreståndare, var glad att ta emot oss och berättade hur studenthemmet fungerar.

Den duktiga festkommittén hade gjort en härlig buffé med salader och olika tilltugg – bl.a. Barbors berömda tonfiskpaté – jordgubbar med grädde och chokladmousse…

 

Matgruppen

SWEA Paris har en liten matgrupp som nu gjort mat tillsammans två gånger, en gång hos Barbro i Paris den 23 mars och en gång hos Annika ute i St-Nom-La-Breteche i slutet på maj. Vi är sex personer och turas om att ta emot, värdinnan väljer meny och gör inköp, tillsammans lagar sedan gruppen mat och har sedan en god och glad lunch!

Kimono-utställning på musée Guimet

Fredagen den 21 april 2017 var vi 8 Sweor som träffades för att se en mycket vacker samling kimono från det berömda ”modehuset” Matsuzakaya – Au bonheur des dames – grundat 1611. Den visades för första gången utanför Japan. Underbara färger, mönster och broderier som lyckats bevaras till vår tid.
Det fanns även verk av nutida modeskapare som John Galliano, Jean-Paul Gaultier… inspirerade av det japanska modet.
Efteråt gick några av oss till Moderna muséets terrass för att dricka något svalkande i den sköna vårsolen.

 

Promenad på l’Ile de la Jatte

Måndagen den 20 mars trotsade fyra spänstiga Sweor den ruggiga och lite kalla marsmorgonen med att vandra runt denna för somliga ganska okända ö i Seine, tillhörande  Neuilly-Levallois. Under promenaden, som tog precis 2 timmar, hann vi med att beundra olika arkitekturer och influenser i fransk byggnadsstil samt drömma oss tillbaka till impressionisttiden, då Alfred Sisley och George Seurat ofta satte upp sina stafflier på La Grande Jatte.
Tyvärr var den vackra kajpromenaden mot Neuillyhållet avstängd på grund av tidigare översvämningar, så den vandringen kanske vi kan njuta av en annan gång!  Utflykten avslutades med en välförtjänt god lunch på ett intilliggande café.
Så här trevligt kan ni också ha när ni kommer med på våra promenader!

Författarinnan Monica Braw

Måndagen den 27 februari träffades 19 Sweor för att lyssna till
författaren och journalisten Monica Braw som berättade fängslande om sin kommande bok, där hon beskriver den svenska författarinnan Edita Morris’ spännande liv. Gift med en rik amerikanare blev hon slottsfru i Frankrike och sedermera älskarinna till Nils Dardel.
En mycket lyckad och uppskattad eftermiddag.

Årsmöte 2017

Tisdagen den 21 februari hölls SWEA Paris årsmöte på Svenska Klubben.
Nära 30 Sweor var närvarande och började kvällen med ett glas vin och en “wrap”.
Verksamhets- och revisionsberättelse, budgetförslag, m.m. gicks igenom och den gamla styrelsen omvaldes. Två nya medlemmar invaldes : Anna Berrebi och Patrizia Carelli.
Kvällen avslutades för de som önskade fortsätta den goda gemenskapen med en kall tallrik och ett glas vin.

Julfest den 8 december

Hej tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara…
Vi var nära 30 Sweor som sjöng och dansade, pratade och skrattade och åt av alla
de goda rätter som fanns på buffébordet tillagade av vår fina festkommitté.
Vi hade en härlig kväll i goda SWEA-vänners lag!

Promenad måndagen den 14 november

Vi var fyra Sweor som träffades vid Pont d’Alma för att promenera i ungefär två timmar längs Seine-kajen till Tuilerierna och sedan mot Palais Royal. Vi avslutade promenaden med en sallad i ett kafé intill la Comédie française.

Vinprovning

Den 8 november samlades ett 17-tal Sweor på Svenska klubben för att lära sig lite mer
om vinets värld.
Oenologuen Sylviane Turek lät oss smaka på fyra vita viner och tre röda och talade
inspirerande om dess utseende, doft och smak. Vi försökte upptäcka skillnaderna mellan olika
“cépages” och regioner som de kommer ifrån. Det finns mycket att lära… Vi kanske fortsätter till våren!

Coffe-morning hos Barbro den 4 november

kafferep2

En mycket livlig coffee morning med hög ljudnivå och glatt diskuterande. Sweorna undfägnades med kaffe, Toscatårta och diverse småkakor. Och syntes trivas, de sista troppade av en bra bit in på eftermiddagen.

 

Folkvisor och jazz

Ett 20-tal Sweor, med några män, träffades i Svenska kyrkans församlingssal
torsdagen den 27 oktober för att lyssna till Louise Agerman som sjöng jazz och
några svenska folkvisor ackompanjerad av sin man Joël Filliette, gitarr, och
Harry Goufin, bas.
Fin, njutbar musik med tyst och lyssnande publik.

Tillbaka-till-stan träffen

Tisdagen den 20 september ägde den traditionsenliga Tillbaka-till-stan träffen
rum hemma hos Karin Beaussant.
Vår festkommitté fick ännu ett tillfälle att bjuda oss på ett jättefint buffébord med pajer, smårätter, sallader…
Det var roligt att ses efter sommaren och hoppas vi ska få många tillfällen att träffas under höstens
många aktiviteter.
Vi hade också glädjen att hälsa välkomna två nya medlemmar.

Sommarlunch i det gröna

Den 10 juni samlades ett 20-tal Sweor vid Svenskhuset i Cité universitaire för att avsluta terminen med en sommarlunch organiserad och tillagad av vår duktiga festkommitté. Vi fick en härlig buffé med olika sallader och olika tilltugg, jordgubbar och glass…
Stämningen var på topp och även vädret …

Vandring i det historiska Quartier latin

Vår guide Peter Olson tog oss med på vandring den 28 april 2016.
Vi samlades vid métron Censier-Daubenton och gick sedan längs rue Mouffetard upp mot Panthéon och fortsatte sedan genom Luxembourg-trädgården ner mot Saint Sulpice. Peter hade mycket att berätta och solen sken. Vi avslutade på det kafé där Rimbaud skrev “Le Bateau ivre” vid 17 års ålder.

Africa-Team – föredrag den 7 april 2016

Ann-Sofie Timell-Soubrier berättade om sina tre år med Africa Team, en fransk välgörenhetsförening hon bildat tillsammans med familj och vänner. De hade tidigare varit i Senegal och bestämde att börja sin verksamhet där, i ett barnhem “La Pouponnière” i Mbour en stad söder om Dakar. 250 barn från nyfödda till 10 år finns på hemmet. Många av de nyfödda lämnas in för att mamman dött vid eller efter förlossningen. Barnen ska egentligen sedan tillbaka till någon i familjen, men det är inte alltid de vill eller kan ta emot dem.

Idag finns 146 medlemmar i föreningen och Ann-Sofie önskade de som vill välkomna att skriva in sig som medlem, 20 € per år, alla pengar går direkt till barnen utan någon mellanhand, heller inte till några administrativa kostnader. De driver också en liten verksamhet med fadderbarn. Just nu är en ny hemsida på uppbyggnad under tiden kan den som vill kan kontakta Ann-Sofie.

Ann-Sofie T_S

Konstrunda i Marais-kvarteren

Vi hade en mycket trevlig och glad runda i Marais-kvarteren torsdagen den 24 mars. Gick runt i tre timmar,13 Sweor och en kusin!
Alla var enthusiastiska och intresserade. Halva gruppen var med pâ restaurangen Grand Coeur vid Café de la Gare för en välförtjänt förfriskning efterât.
Ingmari

Semlor i Svenska kyrkan

17 mars samlades ett 15-tal i Svenska kyrkans församlingssal för att äta semlor – i sista laget innan påsk! Mums, mums!
Vi fick också lyssna till Stefan Kamensky som berättade mycket personligt om sitt liv från prästbarn i Malmö till sitt liv som diakon (eller snarare diakonkandidat) här i Paris. Diakoni är ett grekiskt ord som betyder “tjänst” och innebär omsorg om medmänniskor i livets olika situationer. Stefan gav flera exempel från t.ex. Teneriffa och Paris, efter terroristdådet den 13 november.
Vi fick en mycket gripande och trevlig eftermiddag!

Årsmötet februari 2016

Det var åter dags för årsmöte och gå igenom de gångna årets aktiviteter och budget, men även previsionerna för det nya året. Styrelsen omvaldes med två nya medlemmar – Ann-Sofie och Annika lämnade styrelsen efter många års engagemang. Hélène Mjörndal blev ny ordförande.
Som vanligt hade vi en god gemenskap kring en glas “mousserande” som aperitif och en smörgåstårta efter mötet. Ett 20-tal Sweor var närvarande.

Poesi hemma hos Birgitta Lindqvist

Den 4 februari fick vi en mycket trevlig och intressant stund hos Birgitta som vackert och engagerat läste dikterna hon översatt från kinesiska. De känsliga och intressanta dikterna är skrivna av en kvinna som bor i en liten kinesisk by och har publicerats enbart på Internet. Diktsamlingen är utgiven i enbart 100 ex. med litografier av Gabriella. Annika har stått för den hantverksmässiga tryckningen på vackert papper. Birgitta berättade också historien om sin lägenhet i ett 1500-talshus på Ile-St-Louis samt om några av sina antika ”skatter”. Dessutom fick vi tid att prata och ställa frågor. SWEA bjöd på vin med snacks.

 

SWEAS traditionella julfest

Den 15 december samlades över 30 Sweor till en glad julfest i Svenska Kyrkan. Vi åt gott – festkommittén hade tillagat mängder med traditionella julrätter – sjöng, skrattade och lyssnade till Sofie Nilssons vackra stämma när hon sjöng de  välkända julsångerna…

A la recherche du parfum perdu… l’Osmothèque à Versailles

Vi var ett litet gäng Sweor som tog oss till Versailles den 18 november och som efter en god lunch i en trevlig restaurant fick lära oss mycket om parfymens historia från Antiken till våra dagar. Vi fick dofta på nära 30 olika essenser : Eau royale (första seklet), eau de Cologne de Napoléon, Eau de Chypre (1917), Joy de Patou (1935) och förstås Guerlain, Ricci, Chanel, Balmain, Dior, Yves Saint Laurent…

Tillbaka-till-stan träff hemma hos Birgit

Festkommittén hade förberett en trevlig kväll hemma hos Birgit den 22 september – med gott att äta och dricka. Vi var 18 Sweor som hade mycket att prata om efter sommaren.

Utflykt till Grez-sur-Loing, den 17 september 2015

Tillsammans med Svenska kyrkan färdades ett 20-tal Sweor med buss till Grez-sur-Loing med Per Norinder som guide för att besöka den gamla skandinaviska konstnärsbyn, där Carl och Karin Larsson, Karl Nordström, Nils Kreuger, August Strindberg, m. fl. vistats flera perioder.
Vi fick veta mycket om byns historia och om hur konstnärskolonin haft det där under några decennier. Vi besökte de nyrenoverade lokalerna och kunde beundra den fina inredningen. Soffgruppen som SWEA Paris donerat en summa pengar till fanns på plats… Vi fick en god lunch i trevligt sällskap och tog sedan en promenad i byn, innan bussen tog oss tillbaka till Paris igen.
En mycket lyckad och givande dag…

Sommarlunch i det gröna
Svenskhuset i Cité universitaire, den 17 juni 2015

Vi hade en mycket lyckad picknick vid det svenska studenthemmet med god mat och trevligt umgänge.
22 Sweor hade slutit upp i det vackra vädret.

 Sista nätverksträffen
den 2 juni 2015

Swea_2-05-15
Fyra Sweor träffades på kaféet Les Editeurs nära Odéon för en trevlig kväll över en liten maträtt och ett glas vin.
Vi fortsätter till hösten med våra nätverkskvällar. Välkomna då.
Ni kan se på bilden : Ulla Authamayou, Ann Törnblad och Karin Parès. Ann Winstanley var fotograf.

Möbler – inredning – trender
19 maj 2015

Möbler-Design

 

The world of Jean-Paul Gaultier,
Grand Palais den 11 maj 2015

En mycket fin och trevlig utställning med animerade skyltdockor som en extra rolig detalj.
Denna gång hade vi ingen guide så vi gick i smågrupper. Efteråt gick några av oss till en närliggande bistro för trevligt umgänge och ett glas vin.

 Gaultier_2

Vandring i Montmartre den 14 april 2015

Vi var 15 Sweor som tillsammans med Peter Olsson promenerade i Montmartre längs flera pittoreska smågator bakom turiststråken. Peter berättade om Montmartre och om många av de konstnärer som bott och arbetat där. Solen sken från blå himmel och vi fick kunskap, motion och solbränna…

Coffeemorning i Svenska Kyrkan den 11 mars 2015

Estelle Ehrnst tog emot oss – 7-8 Sweor – med kaffe och semlor och berättade om att vara diakon : utbildning, plats i kyrkan, samtal och hjälp till unga och gamla… En givande förmiddag!

11_03_15

Teaterkväll med Mikaela Hagelberg den 3 mars 2015:
Den effektiva kvinnan

Vi var över 40 personer – Sweor och några andra – som lyssnade till Mikaela. En humoristisk och träffsäker monolog om kvinnan från vaggan till den “stora frigörelsen”. Alla kunde känna igen sig mer eller mindre… Vi hade en mycket trevlig kväll på Svenska klubben.

Konstrunda i Marais-kvarteren den 13 februari 2015

Ingmari tog med en grupp Sweor på flera gallerier :

– Marian Goodman – 79, rue du Temple (filmerna från St Petersburg)
– Max Hetlzer – 57 rue du Temple: Günther Förg,”Stations of the Cross” etc…
– Denise René – 22 rue Charlot (bara Ingmari och Hélène!)
– Thaddaeus Ropac – 7 rue Debelleyme med norrmannen Bjarne Melgaard
– Perrotin – J.R. Soto – 76 rue de Turenne

Efteråt åt vi en god lunch pâ restaurang Caruso – 3 rue de Turenne

P.S. Om ni promenerar i St Germain-kvarteret gå och titta på svenskan Gun Gordillos neonljusskulpturer på
Galerie Denise René – 196 bld St Germain. De är fantastiska, tycker Ingmari.

Årsmötet februari 2015

Vi hade som vanligt ett positivt och intressant årsmöte med god gemenskap. Efter att ha småpratat runt ett glas champagne vid baren, fortsatte vi i stora salen med genomgång av året som varit och previsioner för 2015. Nya styrelsen presenterades. Vi var 34 Sweor som deltog i mötet.

Missing People

Vi hade en mycket intressant kväll på svenska klubben i februari 2015 då Kenneth Söderlund, en av upphovsmännen till Missing People Sweden, berättade om dess verksamhet i Sverige med tusentals medlemmar som ställer upp på att söka efterlysta personer.
Tyvärr var det en liten skara Paris-Sweor som kom, men vi som var där hade det desto trevligare…!

Missing People

Julfesten 2014

Torsdagen den 27 december 2014 hade SWEA Paris sin årliga julfest och vi var nu tillbaka i Svenska Kyrkan. Vi var ett 30-tal Sweor som åt av årets första och godaste julbort! som vanligt tillagat av festkommitén. Ätandet blandades med glada julsånger, massa prat och lotteri.
Ingmari o Annika

 

Litteraturkväll med Mona Parent

Litteraturkväll hemma hos Lena Carlsson i hennes charmiga våning. Mona Parent berättade med inlevelse om Fredrika Bremer, hennes liv och hennes författarskap och början på kvinnorörelsen.

SWEA ART utställning

Vi var 17 Sweor och inbjudna på mycket god och glad lunch på bra restaurang mkt nära galleriet och sen ändå fler på vernissage med fina presentationer av de olika konstnärerna och Birgitta Lindqvist som lectrice av nyskrivna verk.
Hälsningar, Ingmari

SWEA’s framtid

“Framkom” SWEA’s fratidskommité som bildades under regionmötena i Bologna förra året uppmandade alla avdelningar att ha interna diskussioner om hur vi ser på SWEA’s framtid både regionalt och internationellt. Vi träffades en grupp hemma hos Barbro Ahlsén i Paris och för att diskutera och försöka analysera situationen nu och i framtiden.

Cilla Lewenhaupt – Gallerist

Vi var en mycket liten skara som åkte ut till Cilla Lewenhaupt – men så trevlig dag vi fick!
Cilla välkomnade oss med öppna armar till sitt galleri som samtidigt är hennes bostad. Vi blev bjudna på vacker konst, god mat och ett mycket varmt och intressant umgänge.
Vill du läsa om eller besöka Cillas galleri gå då in på http://www.cillart.com/galerie.html

Höstprogrammet 2014 innehöll som traditionsenligt är en “Tillbaka till Stan'” träff.

Vi var 20 personer i Birgits fina våning och alla uppskattade invigningskir, sallader och små ox-köttbitar ,tartes och mousse aux chocolat délicieux!
Lisbeth skötte om välkomsttalet och stämningen var hög!
Ingmari

 

Besök av utställningen med tavlor av Caillbotte i Yerres
som avslutning i juni.

Konstnären Gustave Caillebotte född 1848 Paris i en förmögen familj ärvde egendomen i Yerres där utställningen gjordes. Hans enormt charmiga impressionistiska verk är inspirerad av naturen och landskapet runt Yerres. Ett 40-tal tavlor målade mellan 1875 och 1879. Efter utställningen åt vi lunch tillsammans och blev sedan inbjudna att ta kaffet hos Rose-Marie Deze som bor i Yerres. Mycket lyckad avslutning!

 

Har svenska språket en själ?

Catharina Grünbaum kåserarade om svenska språket och vi hade en mycket fin kväll på svenska klubben.
Catharina är hedersdoktor vid Stockholms universitet har bland mycket annat gett ut ett antal böcker där hon på ett humoristiskt vis tar upp olika språkfrågor.
Catharina Grünbaum