Network Menu

Nyhetsbrev SWEA Paris

Kära Paris-Swea,

Torsdagen den 17 februari 2022 ägde SWEA Paris årsstämma rum, ett ”fysiskt” årsmöte efter förra årets möte via Zoom. Glädjande nog var det många som mötte upp i Svenska Klubbens fina lokaler och kunde ta del av årets olika rapporter och ett fotopotpurri med det gångna årets minnesrika händelser, samt tillsammans avsluta aftonen med god mat och dryck och med mycket gott humör!

Ett STORT TACK till alla er som kunde vara med! Vi var 30 fysiskt närvarande av de just då 78 registrerade medlemmarna.

Flera veckor har hunnit förflyta sedan dess. En del av er har kanske väntat på några ord om den nya styrelsen. Varför har det dröjt?

Jo, direkt efter årsmötet var det skollov, därmed ett uppehåll för styrelsen. Några styrelseledamöter hade sedan turen att ta lite semester för att antingen njuta av sol och värme på sydligare breddgrader eller, som jag själv, leta mig till en alptopp för att insupa friskt luft på höga höjder, njuta av minusgrader, skidåkning och äntligen höra knarrandet av snön under skosulorna, som jag älskar …!

Vintern har hunnit övergå i vår – åtminstone i almanackan – och faktiskt nästan i sommar under några riktigt varma dagar, humlorna har t.o.m. börjat surra i min trädgård för att nu återigen gå och dra täcket över sig eftersom det väntas snöflingor ! ”Ur led är tiden …” (Shakespeare, Hamlet, akt 1, scen 5). Det var nog inte vädret Hamlet syftade på, men visst är det inte bara klimatet, utan mycket annat också, som skulle behöva ”vridas rätt” igen!

Det verkade som om Covid hade börjat avlägsna sig en aning, men vi vet att vi får ha denna följeslagare en lång tid framåt. Vi trodde trots allt att nu, äntligen, börjar det ljusna igen.

Men – bara en vecka efter årsmötet vaknade vi den 24 februari upp till nyheten att den ryska federationens president förklarat krig i Ukraina, eller som han själv uttryckte det, ”inlett speciella militära övningar”. En mörk slöja drogs plötsligt över förhoppningen om den trygga framtid som vi hade trott på. Fôrst och främst tänker vi naturligtvis på de direkt drabbade, men vi glömmer inte att detta för med sig konsekvenser fôr oss alla. Jag måste erkänna att jag personligen har haft svårt att samla SWEA-tankarna när det sker så mycket fruktansvärt och tragiskt bara några hundratals mil ifrån oss.

Vår lilla SWEA-värld tycks emellertid vara orubbat förskonat och fortsätter leva sitt eget trygga liv, en ljuspunkt mitt i allt det oroväckande !

Årets styrelse har samma stomme som förra årets, men har berikats med ytterligare två nya medlemmar. Alla tidigare styrelsemedlemmar blev omvalda och fortsätter med glädje i ytterligare ett år att försöka leva upp till medlemmarnas förväntningar och utverka så mycket som möjligt. Endast Anna Hultgren, programgruppen med inriktning SWEA Professional, har lämnat styrelsen och SWEA, p.g.a. tidsbrist.

I ”den administrativa ordningsföljden” ser styrelsen ut så här.

Marja Souquière (jag själv), omvald som avdelningsordförande,

Tina Darcel, omvald som vice ordförande och sekreterare,

Sara Bussenot, omvald, även hon till sin dubbla funktion som medlems- och utskicksansvarig, dessutom som kassör.

Birgitta Morin-Björklund, som sedan flera år innehaft posten som ansvarig för hemsidan och layout fortsätter tills vidare med hemsidan som medansvarig och stöd till vår nya webb-ansvariga (se nedan). Birgitta fortsätter även att arbeta aktivt i programgruppen.

Barbro Alsén och Margaretha Johnsson återfinner vi i programgruppen, där de i många år försett oss med spännande, intressanta och givande programpunkter. De fortsätter att hålla i programmet, till vår glädje och även lättnad. Det är en krävande uppgift.

. Cécile Tailbot, ny webbansvarig, samt programgruppen,

Jeanette Janssonprogramgruppen, med inriktning SWEA Professional.

Jag riktar ett STORT TACK till alla ovannämnda för att vi under 2021, det andra, en aning hybrida, pandemiåret, lyckats stå emot och klara oss igenom utmaningarna, var och en på ett helt fantastiskt sätt.

Styrelsen har som nämnts ovan dessutom utökats med två nya förmågor, som med sina intressanta profiler, breda kompetens, vilja och energi kommer att berika styrelsen och därmed alla SWEA Paris medlemmar.

Vi har glädjen att önska följande styrelsemedlemmar Varmt välkomna:

Christine Hammarstrand, nyval, inriktning programgruppen

Pia Wiklund-Paillier, nyval, inriktning programgruppen och partnerskap.

Ni kan liksom tidigare ”träffa” oss alla på SWEA Paris hemsida!

Intressegruppen SWEA Professional Paris invigdes i mars 2021. Denna stora intressegrupp, med målsättningen att skapa en mötesplats särskilt för dem som är intresserade av affärsrelationer och företagande, med Tina Darcel i spetsen, kan du finna mer info om på hemsidan. Om du inte längre hör till den yrkesverksamma gruppen kvinnor eller tycker att du ”är för gammal”, så vill jag bestämt säga att INGEN är för gammal, Professional är öppet för ALLA SWEAs medlemmar och har mycket intressant att bjuda oss alla.

En ny intressegrupp har sett dagens ljus, vilket vi kunde annonsera på årets stämma, ”pysselgruppen” med Sara Byström i spetsen. Tveka inte att kontakta henne om du är intresserad!

Jag vill även påminna om att vi har flera bokcirklar, info på hemsidan igen!

Slutligen, för att SWEA Paris alltid så glada, traditionella fester skall fungera – sommarlunchen i juni på Svenska Studenthemmet, ”Tillbaka-till-stan-träffen” i september och julfesten i december – krävs flera medlemmars deltagande. Var festkommitté har i alla år troget arrangerat alla dessa fester. Kanske du vill hjälpa till i fortsättningen? Tveka inte om du har tid och lust. Ingen kan göra allt men flera kan göra lite för att tillsammans arrangera lyckade fester!

Allra sist, i skrivande stund är vi 99 medlemmar. Vi väntar med spänning på att medlem nr.100 skall kunna registreras. Champagnen ligger i kylen färdig att korkas upp …!

Jag önskar er alla en trevlig vår med SWEA Paris!

Marja

 

    Kära Paris-Swea,

Kanske har Du inte hunnit slänga ut julgranen ännu – enligt gammal tradition skall den ju dansas ut först på Tjugondag Knut – men tiden går fort, barren har kanske hunnit torka bort i den exceptionella pariservärmen och dessutom har vi redan tagit steget över tröskeln till 2022!
 nu blickar vi åter framåt mot 365 nya dagar, rika på positiva händelser hoppas vi!

Pandemin kastade sin långa skugga även över det gångna året, det blev inte så restriktionsfritt som vi hade hoppats på, men vi klarade av det! Kapplöpningen mellan smittan med dess olika varianter och vaccinationen med sina doser ett, två och tre, har präglat hela  året. Coronavågorna har i jämn rytm sköljt över oss, ibland har de överraskat oss – det är nästan svårt att hålla reda på vilken våg vi just håller på att rida ut – men vi har anpassat oss och visat att vi blivit specialister vad gäller flexibilitet.

Trots fortsatta restriktioner lyckades vi göra vårt SWEA-år till ett roligt och intressant år! Det började lite försiktigt i januari 2021 med att vi, några få Sweor, gjorde en enkel nöjespromenad längs Seines kajer, med några kulturella inslag under vandringens gång. Vi var utrustade med kaffetermos och medtagna smörgåsar, som vi åt i Tuileries-trädgården. Under hela våren var det just promenader vi kunde ägna oss åt, inomhusaktiviteter var alltjämt otänkbara.  Parallellt med detta fortsatte vi de under 2020 påbörjade zoom-träffarna för att fika tillsammans digitalt och utbyta åsikter, känslor och erfarenheter via våra skärmar. I mindre omfattning nu, kanske började vi bli en aning trötta på att umgås med varandra på det sättet? Det första riktiga tillfället där vi kunde träffas många på en gång var vid vår traditionella sommarlunch på Svenska Studenthemmet. Så härligt att äntligen träffas  igen, så underbart den somriga maten och jordgubbarna  smakade, så roligt vi hade!

Det har därefter rullat på i rejäl fart med museibesök och intressanta promenader med många kulturella inslag under hösten. En frisk, lite internationell fläkt svepte in när vi tillsammans med några Sweor från Tyskland, Belgien och USA beundrade hur Triumfbågen mycket konstnärligt (?) och framför allt tekniskt imponerande hade  packats in av Christos hundra medarbetare i 25 kvadratkilometer väv. Vi har besökt Thomasines fantastiska handskateljé, lärt oss göra miljövänliga produkter hemma hos Barbro, lyssnat till hur föreningen LAMSF, Les Amis des Migrants Suédophones en France,  arbetar med de ensamkommande afghaner som från Sverige har flytt vidare till Frankrike. I november var vi tre Sweor som berättade om våra familjers dramatiska flykter till Sverige och händelser under andra världskriget. Och – vi har festat! Förutom sommarlunchen på både tillbaka-till-stan-träffen i september och på julfesten i december! En hejdundrade julfest med obligatorisk ”passkontroll” som alla lydigt respekterade för att få lov att komma in. Förutom festkommitténs utsökta julbord väntade oss ett spännande lotteri med massor av fina vinster. Och under kvällen blev det dessutom mycket sång och många skratt! En julfest att minnas!

Den 4 mars 2021 ägde Paris årsmöte rum, för allra första gången via Zoom. Och det sista via Zoom… hoppas jag! Samtidigt gick äntligen det officiella startskottet för vår nya intressegrupp, Professional, som redan lockat till sig många nya medlemmar, intresserade av allt som har med företagsverksamhet och entreprenörskap att göra. Professionals speciella arbetsgrupp har under året haft tillfälle att visa framfötterna och ta med oss på flera webbinarier med Professional-inriktning, men som intresserar oss alla, yrkesverksamma eller ej, äldre och yngre. Vi har kunnat lyssna till Kjell A.Nordströms tankar kring ”Corona Express – a pandemic which has set us on a rocket ship to the future” – ett ämne som verkligen ligger i tiden. Konflikthantering och mildfulness var teman för ett annat webbinarium, snabbt följt av hållbarhetsfrågor i bl.a. modebranschen och finansbranschen samt ”women and leadership”.

Ovanstående axplock visar vilken energi alla i styrelsens programgrupp och  Professionals arbetsgrupp lägger ned för att föreslå Dig intressanta besök och evenemang.

Året har bjudit på många minnesvärda guldkorn. I min egenskap av SWEA Paris avdelningsordförande (AO) har jag haft förmånen att deltaga i regionmötet i Rom, där MEMA-regionens alla AO strålade samman i oktober för att under några dagar arbeta, diskutera och stimulera varandra i våra arbetsuppgifter.

Vi har hurrat för och gratulerat Svenska Studenthemmet till dess 90-årsjubileum, som kulminerade i december med en festlig kosmopolitisk konsert med kunglig glans, då kronprinsessan Victoria med sin närvaro deltog i firandet.

Som kronan på verket har SWEA Paris överlämnat en donation till Svenska Institutet inom ramen för SWEAs globala donationsprojekt till SI, som i år firade sitt 50-årsjubileum och i samband med det gav ut en mycket fin bok med ”Amitié” som tema, den svensk-franska vänskapen. Jag sa ”kronan på verket” – just det, vår svenska kronprinsessa deltog mycket aktivt i detta firande, dit även SWEA naturligtvis  var inbjuden. Detta, tillsammans med vår julfest,  satte  en fin punkt på SWEA Paris trots allt ganska fantastiska år 2021!

Nu kavlar vi upp ärmarna och ser framåt igen. Vi rivstartar i januari med ett guidat museibesök för att beundra Botticelli den 5 januari – missa inte det! – och redan kvällen därpå den 6 januari, bjuder oss Lana Suran, SWEAs Paskell-stipendiat 2015, på en pianokonsert i Kyrkans lokaler. Ett unikt tillfälle att njuta av hennes klassiska romantiska repertoar!

Välkommen alltså till ett nytt år med SWEA Paris!

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag Dig tillsammans med styrelsen!

Marja

 

Kära Paris-Swea!

Hösten har nu gjort sitt intåg med moln och regn i sitt släptåg, även om vi fortfarande även har härliga dagar med strålande sol från klarblå himmel. Luften känns kyligare, morgondimmans slöjor tar lite längre tid på sig att lyfta,   löven virvlar i jämn ström ned från träden och samlas i högar på marken. Nu känns sommarens salta vågskvalp mot klipporna i mitt bohuslänska sommarparadis mer och mer avlägset….
Hösten 2021 ser vi an med tillitt och hopp, vi är defintivt mycket mer  optimistiska än vid samma tidpunkt för ett år sedan. Majoriteten av oss är Covid-vaccinerade. Vi halar utan problem upp våra mobiler ur fickor och väskor med de digitala vaccinationspassen som ett slags Sesam öppna dig för att få tillgång till olika evenemang. Vi kan t.o.m. ofta kasta maskerna, nu ser vi äntligen varandras leenden igen!
Jag hoppas att du och dina närmaste mår bra och att du har haft en skön sommar, avkopplande och fin. Du har väl laddat batterierna ordentligt, för nu kör vi igång igen inom SWEA!

VÄLKOMMEN TILLBAKA!

 Tillsammans med övriga styrelsen har jag redan kunnat önska flera Sweor  välkomna. Ni var många, ni som kunde vara med på vår ”Tillbaka-till-stan-träff” på Svenska Klubben häromkvällen! Så roligt det var att träffa  alla som är med sedan länge redan och extra spännande var det att lära känna så många helt nya medlemmar.
Du som var med på ”Tillbaka-till-stan” fick den splitter nya matrikeln 2021. Du som inte kunde vara med har fått den med posten. Skulle du inte ha fått den, så säg till, vi skickar den!
Som du kunnat konstatera är vi nu många i SWEA Paris. Vi har vuxit rejält det senaste året, samtidigt har vi blivit yngre och yngre. Och vi fortsätter växa, det är ingen hejd på föryngringskuren…
Vår för närvarande yngsta medlem är 22 år och vår Grand Old Lady har nått den mycket respektabla åldern av 94 vårar. Visst är det väl fantastiskt att vi spänner över så många generationer!
Du kommer mycket snart få Höstprogrammet via mail. Vi hoppas att du där finner något som passar just dig, och som du kan vara med på. Bland våra medlemmar har vi nu på nytt många yngre, yrkesarbetande kvinnor, som föredrar evenemang på kvällstid eller via det digitala Zoom, medan ni som varit med lite längre, har mer ledig tid på dagarna och kanske inte är så förtjusta eller känner er bekväma med det digitala, gärna vill uppleva något spännande eller intressant på dagtid. Programgrupperna, både den ”ordinarie” och den specifika Professionalgruppen, har arbetat idogt för att få något som kan locka så många som möjligt.
Hösten kommer att bjuda på mycket intressant. Håll därför regelbundet utkik på dina mail, på vår hemsida och på Facebook!
Vi har redan hunnit riva av några programpunkter:
Förutom ”Tillbaka-till-stan” har ett guidat museibesök redan ägt rum, ”l’Heure bleue” på Marmottan för att beundra Skagen-konstnären Kröyers verk.
För bara några dagar sedan kunde vi ta emot några gästande Sweor från Belgien, Tyskland och USA för att tillsammans upptäcka hur Christo packat in Triumfbågen. En dag med lite internationell fläkt!
Samma dag kunde vi via zoom deltaga i webinariet ”Women and Leadership”, ett event organiserat av vår intressegrupp Professional tillsammans med Svenska Handelskammaren i Frankrike.
Och vi har mycket annat spännande framför oss!
För dig som kanske undrar vart det planerade föredraget om tvåspråkighet med SWEA stipendiaten Kristoffer Lieng tagit vägen, så ber jag dig ha ytterligare lite tålamod. Kristoffer befinner sig i Sverige just nu, men har lovat kontakta mig så fort han kommer tillbaka.
Har du själv en idé om något trevligt som vi  kan göra eller se tillsammans, så tveka inte. Hör av dig! Programgruppen är alltid tacksam för nya idéer.
Jag vill till sist berätta att donationen som SWEA Paris skulle göra till Svenska Institutet i Paris i samband med dess 50-årsjubileum, nu har överlämnats. Vi var några styrelseflickor som den 15 september under mycket festliga former togs emot av SIs chef Ewa Kumlin. SWEA Paris donation medverkar därmed till framtagandet av SIs jubileumsbok  Amitié, som bl.a. ger uttryck för vänskapen i bred bemärkelse mellan Sverige och Frankrike. Vi hoppas nu på ett framtida samarbete med Svenska Institutet. Kanske kan vi t.ex. binda midsommarkransar tillsammans nästa sommar på Svenska Institutet?!

Tillsammans med styrelsen önskar jag dig en mycket trevlig och innehållsrik höst!

Er ordförande Marja

 

Kära Paris-Swea!

Nu är det sommar, nu är det sol…  så nynnade vår medlem Ann Panel – som tillsammans med ett flertal andra av er, ingen nämnd, ingen glömd, varit med i SWEA Paris ända från starten 1987! – när vi började samla ihop efter vår härliga sommarlunch i Svenska Studenthemmets trädgård för någon vecka sedan….
Och jag fyllde i med det mindre glamorösa ”…nu är det koskit i hagen!”, som jag inte vågar skriva i lika stora feta bokstäver.
Att vi fick lust att sjunga just den gamla sommarsången med många långa årtionden på nacken och som jag minns från min  barndom, vittnar inte bara om att det var ett helt ljuvligt sommarväder, utan framför allt att stämningen var på topp!
Jag har förresten för mig att den lite anständigare fortsättningen på sången  egentligen är …”nu är det blommor och blader”, men att den andra varianten blev mycket populärare efter att Astrid Lindgren låtit en dragspelsspelande luffare, eller var det en bonde, sjunga den roligare varianten i filmatiseringen av ”Rasmus på  luffen”.
Efter åter flera månaders stop-and-go med hybrid nedstängning med alltjämt många restriktioner och få tillfällen att kunna träffas fysiskt, var det en stor glädje att äntligen kunna återses under så gemytliga former. Detta hade vi längtat efter länge!
Vi är många som de senaste veckorna har kavlat upp ärmarna och med glädje blivit ”besprutade”, inte med något miljöovänligt insekts- eller ogräsbekämpningsmedel eller liknande, utan med ett efterlängtat vaccin. Sällan har vi väl längtat så efter att få en spruta i armen!! I våra samtal just nu hörs ofta ”Har du blivit vaccinerad? Har du fått Pfizer eller vad har du fått? Första eller andra sprutan? …”
SWEA-våren har för andra året i rad varit en liten berg-o-dal-bana vad gäller våra aktiviteter med en del fysiska evenemang och däremellan många events via Zoom, Zoom-fika, webbinarier som vi kunnat deltaga i, poddar som man kunnat lyssna på. Tur att det digitala finns! Det har gjort att vi kunnat fortsätta, dessutom med många nya möjligheter att träffas tack vare just det digitala, som samtidigt har öppnat upp för en bredare internationell dimension med Sweor från andra delar i världen. Fantastiskt! Inget går dock upp mot att träffas fysiskt. Men de båda möjligheterna kompletterar varandra på ett ypperligt sätt.
För att få en uppfattning om vad vi trots allt har kunnat göra även fysiskt kan du lätt gå in på hemsidan på paris.sweaarkiv.org under rubriken program som varit och upptäcka och läsa om allt trevligt vi upplevt tillsammans, inte bara det senaste ”pandemiåret” där vi ofta ser Sweor med munskydd, utan även flera år tillbaka då vi levde det som vi numera kallar för ett normalt liv. Swea Paris fotoalbum är rikt på glada minnen och vi hoppas kunna fortsätta fylla det med många nya glada foton i framtiden!
Sedan senaste årsstämman i mars har SWEA Paris vuxit betydligt. Tack vare vår nya intressegrupp Professional Paris, för vilken det officiella startskottet gick vid just årsstämman, har många nya yngre, oftast yrkesverksamma kvinnor, blivit medlemmar. Vår speciella Professional arbetsgrupp har gjort ett fantastiskt jobb som lyckats fånga upp alla dessa medlemmar, av vilka flera dessutom redan hunnit bidraga med sina kompetenser och erfarenheter i olika webbinarier. Mycket stimulerande, mycket imponerande! Samtidigt konstaterar jag att medelåldern hos SWEA Paris sjunker stadigt, vi blir bara yngre och yngre för varje ny medlem som tillkommer! Professional är det ungdomselixir som vi började bli i stort behov av…
Det digitala har hittills varit den enda mötesplatsen för dessa Professional-events, men vår Professional-grupp kommer snart att även kunna föreslå fysiska sådana. Håll därför ständigt utkik på vad som händer hos oss! Ni får mailutskick vid varje nytt evenemang, hemsidans ”program som kommer” uppdateras ständigt, Facebook likaså…
Jag vill samtidigt åter uppmana särskilt alla nya medlemmar att ta en liten titt på hemsidans ”Program som varit” samt ”Nyhetsbrev från Swea Paris”. Ni kan på det sättet få en global bild av vad SWEA Paris har representerat hittills och en uppfattning om hur vi kommer att fortsätta i framtiden, med alla de nya aktiviteterna, både de fysiska och de digitala

Med denna sommarhälsning vill jag även passa på att delge följande nyheter:
SWEA Paris gör i år en donation till Svenska Institutet (SI) i Paris. I samband med SIs 50-års-jubileum håller SI på att ta fram en jubileumsbok, ett projekt vi stödjer och vars utveckling och förverkligande vi följer med stort intresse
> Svenska Studenthemmet, där vår sommarlunch på traditionellt vis ägde rum, fyller 90 år i år! Vi hann i Pierre Tolcinis närvaro (studenthemmets direktör) utbringa ett rungande fyrfaldigt leve för studenthemmet!
> Som du redan märkt håller vi på att ta fram en splittrande ny matrikel med Paris medlemmar, dessutom godkänd enligt dataskyddsförordningsreglerna (29 bokstäver i detta långa ord!). Vi hoppas att den skall vara klar till hösten.
> Anteckna redan nu i din agenda: Tillbaka-till-stan-träff på Svenska Klubben torsdagen den 16 september 2021. Det äger rum på kvällstid, jag hoppas träffa många av våra medlemmar där och även få tillfälle att bekanta mig på riktigt med de nyare som tillkommit! Info och detaljer kommer efter sommaruppehållet, i början av september.

Vi kan alltså åter konstatera att vintern förvandlas faktiskt till sommar varenda vår, likadant denna än en gång annorlunda vår!
Sommaren står nu för dörren. Låt  mig därför avsluta denna hälsning med ytterligare en liten snutt av en härlig sommarsång:

Jag tror, jag tror på sommaren
Jag tror, jag tror på sol igen
Jag pyntar mig i blå kravatt
Och hälsar dig med blommig hatt
Jag tror på dröm om sommarhus
Med täppa och med lindars sus
En speleman med sin fiol
Och luften fylld med kaprifol…

 Tillsammans med styrelsen önskar jag dig en härlig sommar!

 Marja
juni 2021

Kära Paris-Sweor!

Torsdagen den 4 mars ägde SWEA Paris årsmöte rum.
Hälsningen från SWEA Paris styrelse inleddes på samma sätt för exakt ett år sedan efter årsmötet 2020 – det som verkade så magiskt då – tjugo tjugo!
Då kunde vi fortfarande träffas hur många vi ville, var och när vi önskade, vi kunde gå på restaurang, på bio, teater, museum…
Inom SWEA Paris, som ju var på vippen att inte kunna fortsätta sin verksamhet, eftersom kandidater till styrelsens nyckelposter saknades, hade vi precis löst krisen och lyckats få en ny styrelse med ny ordförande, ny vice ordförande och sekreterare samt ny kassör.
Inte kunde vi då i våra vildaste drömmar ana hurdant året vi hade framför oss skulle bli!
Vi ställdes snabbt inför en annan helt annorlunda kris och en stor utmaning. Den sanitära, den som överrumplade oss och vällde in som en ångvält bara några dagar efter årsmötet, den som vi inte alls hade räknat med. Den som lamslog alla våra aktiviteter, tvingade oss att ändra vår livsstil, våra vanor och samtidigt fick oss att lära oss att ”umgås” på andra sätt, via det digitala Zoom bl.a.
Nu har vi precis blåst ut det första eländiga ljuset i den lika eländiga Corona-tårtan.
Vi har alltså även avverkat årsmötet, denna gång via Zoom den 4 mars 2021.
Många av våra medlemmar har lärt sig Zoom-tekniken och upptäckt att den fungerar, inte svårt alls!
Därför var vi extra glada att se att så många av er ställde upp på vårt Zoom-årsmöte! Visserligen träffades vi enbart via våra skärmar, inte på Klubben där vi hållit våra årsmöten de senaste åren, ej heller i Svenska Kyrkan som vi hade som nödlösning i år, utan någon härlig ”Skagen med ett glas vin efteråt”… men i alla fall. Vi var 32 av våra 69 hittills registrerade medlemmar, som slöt upp via Zoom, samt 7 som sänt fullmakt. Ett mycket bra resultat med hänsyn till de aktuella förhållandena.
Ett STORT TACK till alla er som kunde vara med!

 Årets styrelse har samma stomme som förra årets, men har berikats med tre nya medlemmar vilket vi är väldigt glada för. Alla tidigare styrelsemedlemmar blev omvalda och fortsätter med glädje i ytterligare ett år att försöka leva upp till medlemmarnas förväntningar och utverka så mycket som möjligt. I ”den administrativa ordningsföljden” ser styrelsen ut så här:

. Marja SOUQUIERE (jag själv), omvald som avdelningsordförande.
. Tina DARCEL, omvald som vice ordförande och sekreterare.
. Sara BUSSENOT, omvald, även hon till sin dubbla funktion som medlems- och utskicksansvarig, dessutom som kassör.
. Birgitta MORIN-BJÖRKLUND, som sedan flera år innehaft posten somwebbansvarig med arbetet med hemsidan och layout, även medlem i programgruppen, fortsätter tills vidare med hemsidan, snart med hjälp av en ny styrelsemedlem, som så småningom skall ta över den uppgiften. Mer om henne nedan. Birgitta fortsätter att arbeta i programgruppen.
. Barbro ALSEN och Margaretha JOHNSSON återfinner vi i programgruppen, där de i många år utfört ett krävande arbete och försett oss med spännande, intressanta och givande programpunkter. De har alla lovat fortsätta att hålla i programmet, en inte så liten utmaning i dessa Corona-tider…!
Endast Lillebil de la PORTBARRE lämnade enligt sin önskan styrelsen och programgruppen under sommaren 2020. Om vi hade kunnat ha ett ”fysiskt” årsmöte hade hon blivit avtackad med en fin bukett blommor, nu får den bli virtuell i stället. Tack Lillebil!

Jag riktar ett stort tack till alla ovannämnda för att vi under detta krångliga pandemiår tillsammans lyckats stå emot och klara oss igenom det, var och en på ett helt fantastiskt sätt! Nu gäller det att med nya krafter och innovationsvilja åter göra sitt bästa för att, i väntan på att allt skall ljusna och bli bättre, kunna träffas och ses under säkra former.

Styrelsen har dessutom utökats med följande tre förmågor, som med sin breda kompetens, vilja och ett välbehövligt yngre syn- och tänkesätt kommer att medverka till att förnya och ytterligare vidga SWEA Paris aktiviteter.
Vi har således glädjen att önska följande styrelsemedlemmar varmt välkomna:
 . Cécile TAILBOT, som progressivt kommer att ta över Birgittas roll som webbansvarig, samtidigt medlem i programgruppen med inriktning SWEA Professional.
. Anna HULTGREN, programgruppen med inrikting SWEA Professional.
. Jeanette JANSSON, programgruppen med inriktning SWEA Professional.

Ni kan ”träffa” oss alla på SWEA Paris hemsida!

Som final på årsmötet hade vi det stora nöjet att förklara SWEA Professional Paris invigt! Visserligen utan smällande champagnekorkar eller nersinglande färgglada ”confettis”, men klart är att dynamiken och viljan finns där att åstadkomma något inom denna specifika intressegrupp, med målsättningen att skapa en mötesplats särskilt för de medlemmar som är intresserade av affärsrelationer och företagande. Oavsett ålder och över våra SWEA-gränser med det internationella i siktet!

Tack vare Tinas energi och drivkraft har nu denna intressegrupp äntligen kunnat starta även i Paris. Tillsammans med hennes Professional-arbetsgrupp kommer SWEA Paris att synas ordentligt på den internationella Professional-kartan, det är jag övertygad om!
Vintern går nu mot sitt slut, våren är här om några dagar, värmen och de långa ljusa dagarna är på väg tillbaka.

Jag önskar er alla en trevlig vår med SWEA Paris!
Marja
mars 2021

 

Kära Paris-Swea!

Jag hoppas att Din jul blev fridfull, fin och så ”god” som vi hann önska ett flertal gånger innan själva julhelgen inföll.
Nu har vi alldeles nyss tagit steget över tröskeln till det nya året 2021!
För ett år sedan väntade vi med spänning på det då nya året 2020 – tjugotjugo – det som skulle bli så glatt och evenemangsrikt och som vi alla hade stora förväntningar inför.
Det började bra. Några av oss var i januari på Théâtre de l’Odéon  och såg Tchekovs Onkel Vanja, framfört på originalspråket ryska men med fransk text som löpte i ett band ovanför scenen. Andra lyssnade till Concert Quatuor Zahir på Hôtel des Invalides eller besökte det fantastiskt fint nyrenoverade Musée d’Art Moderne.
I februari hade vi midvinterfest! Ni minns, den där julfesten som vi inte kunde genomföra i december p.g.a. den långdragna  transportstrejken och som i stället  förvandlades till midvinterfest. Och oj, vad roligt vi hade! God julmat serverades av festkommittén och vi sjöng sånger av hjärtans lust. Inga hej tomtegubbar,  men istället drog Birgitta Lindqvist entusiastiskt med oss i härliga Evert Taube-sånger, och det kändes plötsligt helt rätt! Det var också dags för teater igen under Lillebils ledning, nio av er såg Harold Pinters Trahison. Vi hann även avnjuta Affärens mumsiga, ljuvliga semlor under mycket prat och skratt.
Så följde åter en konsert i mars månad plus en mycket intressant kulturpromenad i 17:e arrondissement under Barbros kunniga ledning. Vi hade några dagar tidigare klarat av vårt årsmöte, där Hélène, vår förra ordförande, och jag själv som helt nyvald, på skoj utförde en ”hälsa-med-fötterna-och-armbågarna-dans”. Vi hade ju nyss sett hur man kanske skulle börja hälsa på varandra i framtiden i stället för att kramas eller kindpussas, för enligt radio, TV och press var det något underligt, ganska agressivt virus som härjade långt bort i Asien och som kanske höll på att närma sig oss. Men asch, så farligt verkade det inte, inte då i alla fall, det kändes alltjämt väldigt avlägset…
Därefter lamslogs ALLT på bara några dagar, det behöver jag inte påminna någon om. Vi levde i ett slags vakum i flera månader, och väntade på att det skulle bli bättre. Vi ändrade våra vanor, lärde oss så småningom använda Zoom för att träffas på våra Zoom-fika som hann bli ganska många innan sommaren, vi tog inte längre något för givet.
Våren gick, likaså sommaren med några lättnader. Hösten gjorde sitt intåg och vi var ganska optimistiska. Flera av våra programpunkter kunde vi genomföra: kulturpromenad i Albert Kahn-parken, författarafton hemma hos Birigitta Lindqvist, promenad i Paris täckta passager, besök på Christian Louboutin-utställningen – skokonstnären med de röda skosulorna, ni vet – och även besök på Palais Galliera för att beundra Coco Chanels kreationer. Därefter blev det stopp igen.
Programgruppen – Margaretha, Birgitta, Barbro – tillsammans med oss andra i styrelsen, har haft ett väldigt sjå med att ställa in, skjuta upp, omplanera… Sara, som ansvarar för att mejlen kommer ut till Dig och alla andra  med all nödvändig information, har verkligen inte legat på latsidan, det har Du nog märkt!
Under hösten tog vi åter upp våra Zoom-träffar, för att fika tillsammans digitalt och utbyta åsikter, känslor och erfarenheter via våra skärmar. Det ersätter inte på långa vägar de fysiska träffarna, men det är trots allt bättre än ingenting alls. Även de flesta av våra styrelsemöten ägde rum digitalt.
Under hösten har  vårt nytillskott, vår vice ordförande Tina, med stor energi ägnat sig åt att komma igång med en Swea Professional-grupp i Paris. Hon organiserade bl.a. det allra första informationsmötet, via Zoom, vilket lockade flera av våra Sweor och till vår stora glädje framför allt många helt nya yngre medlemmar. Det här kommer att bli spännande!  Mer om det får Du höra på årsmötet, som är planerat äga rum den 4 mars.
Till sist var det  ett flertal som aktivt deltog med berättelser, recept och tips, för att hjälpa till att skapa trevlig julstämning på vår hemsida, denna så underliga, annorlunda jul 2020. Varmt tack för alla bidragen, hoppas de har lyst upp tillvaron för er! Tomtenissarna som gjorde att det hela fungerade skall också ha ett stort tack, det var Sara som sände ut alla mejlen och Birgitta som satte in allt på vår hemsida och ordnade fina illustrationer.
Trots att tjugotjugo blev så annorlunda än vad vi hade kunnat föreställa oss och inneburit stora uppoffringar och utmaningar för många, vill jag framför allt lyfta fram alla de fina, gyllene, positiva tillfällen vi upplevt tillsammans under årets lopp.
Nu ställer vi hoppet till 2021! Glöm inte att ta vara på det vi har, här och nu. Och hör Du, nu börjar  dagarna bli lite längre och ljusare igen… Jag säger som Carl XVI Gustaf i sitt jultal: Håll i! Håll ut!

Välkommen till ett nytt år med SWEA Paris. Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag Dig tillsammans med styrelsen!

Marja
2.01 2021

 

Kära Paris-Swea!

Morgnarna har blivit lite kyligare, mörkret lägger sig tidigare på kvällen, men alltjämt har vi härlig sommarvärme på dagarna. Hösten är på intåg, men än kan vi fortsätta njuta av sommaren.
Jag hoppas först och främst att du och dina närmaste mår bra och är vid god vigör. Jag hoppas också att sommaren blev fin och avkopplande för alla Sweor, hur och var ni än tillbringade den. Tillsammans med styrelsen önskar jag dig

Välkommen tillbaka till SWEA efter sommarlovet! 

Att år 2020 blir en väldigt annorlunda årgång har vi redan förstått.
Styrelsen tillsammans med festkommittén hade börjat planera för vår traditionella tillbaka-till-stan-träff, som vi i år hade tänkt skulle äga rum den 18 september i Svenska Studenthemmets fina trädgård i Cité Universitaire. Ja, vår inbjudan var faktiskt klar och låg i startgroparna för att bli utskickad till er alla. Då kom beskedet från Studenthemmet att de tyvärr inte kan ta emot oss p.g.a. de rådande sanitära förhållandena som förbjuder dem att ha folksamlingar överstigande 10 personer samt att det skulle vara svårt att respektera alla s.k. ”mesures barrières”.
Så tyvärr tyvärr… vi har försökt tänka ut någon ”plan B”, som tillåter oss alla att träffas efter sommaren, äta en liten bit och ha trevligt, under säkra förhållanden, men tyvärr har har vi kommit fram till att vi måste avstå från vår tillbaka-till-stan träff i år, det  är inget att göra åt.
Men vi behåller vårt goda humör, är optimistiska och ser fram emot hösten och de evenemang som programgruppen har arbetat på under sommaren!
Här kommer därför ett litet axplock – huller om buller! – med något av det vi hoppas kunna erbjuda er inom de närmaste månaderna.

  • Några museibesök under vår duktiga guide Danielle Doré-Petits ledning: ”Cézanne” på Musée Marmottan samt ”Turner » på Musée Jacqmart André
  • Lunchkonsert i Hôtel des Invalides
  • Mingel hemma hos Birgitta Lindqvist som presenterar sin nya roman
  • Besök i Albert Kahn-parken
  • ”Tre Sweor berättar” om sina föräldrars flykt från hemlandet
  • Besök i någon ”passage couvert” tillsammans med Anne Kolivanoff
  • Utställningen i la Porte Dorée över den celebra skokreatören Christian Louboutin, ”han med de röda skosulorna ni vet”…

Vi hoppas kunna bjuda på ytterligare någon ”historisk” höstpromenad, kanske något teaterbesök, en  gallerirunda och ett spännande föredrag av en Swea-stipendiat…. vi fortsätter jobba vidare på programmet!
Håll därför regelbundet utkik på era mail samt på vår hemsida! Vi har ju dessutom lärt oss att allt går nu inte alltid precis så som vi önskat och måste vara beredda på i sista minuten inställda evenemang eller förändringar.
Men som sagt, låt oss vara optimister och hoppas att så många som möjligt  av de planerade evenemangen kommer att kunna äga rum.

Tillsammans med styrelsen ser jag fram emot att snart åter få träffa så många Paris-Sweor som möjligt!

Er ordförande Marja
september 2020

Kära Paris-Sweor!

Vårsäsongen närmar sig sitt slut, sommaren är snart här.
En sådan underlig vår vi har upplevt! Vem kunde ana att bara knappt 10 dagar efter årsmötet, strax efter den nya styrelsens tillträde, allt skulle avbrytas abrupt och möjligheterna att träffas fysiskt skulle upphöra helt. Coronavirus, Covid-19, pandemi!
Alla våra evenemang och aktiviteter blev hastigt inställda på obestämd tid.
Vi lärde oss snabbt att använda en ny vokabulär : confinement, déconfinement,  gestes barrière, distanciation sociale… Gå ut inom en 1 km-begränsad radie max 1 timma om dagen och med ”attestation de déplacement dérogatoire » i fickan. Umgås med nära och kära enbart via FaceTime, Skype, Zoom, WhatsApp samt ”den gamla vanliga telefonen”.
Vår tids pandemi är den första där människorna hemifrån kan följa utveckligen dagligen via media och nätet och lätt kan nås av myndigheternas råd och rekommendationer.
La Direction Générale de la Santé, Folkhälsomyndigheten,  levererade sin hälsobulletin varje dag, med skrämmande siffror som bekräftade  det sanitära läget och det som höll på att hända.
Denna långa och för många oroliga period har inneburit tuffa utmaningar för oss alla, både individuellt och kollektivt.
Kanske är vi inte alla mottagliga eller känner behov av SWEA, men jag tror att vår avdelning har kunnat kännas extra viktig för några av er under denna period.
I styrelsen har vi försökt att med våra enkla medel göra tillvaron något lättare med de tips, råd och länkar som på ett tidigt stadium förmedlades till alla via  ”hemmanöjen i Corona-tider”. Vi har också ordnat flera Zoom-möten, våra digitala fikor, där Birgitta, Sara och Tina med energi har agerat värdinnor. Jag vill rikta ett särskilt tack till dem.
Livet stannade upp under flera veckor, ingen trafik, allt var stängt och stod stilla, det var ibland lite overkligt tyst. Något positivt förde detta trots allt med sig. Minskad luftförorening, naturen började ta över… och rävarna på Père Lachaise kyrkogård fick ungar! Kyrkogårdsförvaltningen gör nu allt för att den lilla rävfamiljen skall stanna kvar.
Sommaren står för dörren. Normalt betyder det avslutningsklädda barn, studenter som jublande springer ut iklädda sina vita mössor…
”Den blomstertid nu kommer….. / I denna ljuva sommartid…/
Sjung om studentens lyckliga dar…och den ljusnande framtid är vår”…
Nu har vi kunnat skönja ljuset i ”slutet av tunneln”. Betyder det att framtiden är ”ljusnande”? Genom var och ens deltagande och positiva krafter  kan vi gemensamt göra så att studentsångens hoppfulla toner kommer att uppfyllas.
Vad är svensk sommar? För mig är det midsommar, sill, färskpotatis, jordgubbstårta, krusbär, färska Smögenräkor, måsarnas skriande och skränande, ljusa sommarnätter, kräftskivor, salta vågors skvalp mot de solvarma granitklipporna i Bohuslän, barnbarnens plums i vattnet från bryggan när de stolt ropar  ”Mormor, se så långt jag kan simma !”, maneter ibland,  också mygg ibland, Taubevisor – både Evert och Sven-Bertil -Sommar i P1 och strilande svalt regn någon dag….
Jag vet ännu inte om denna sommar kommer att bli riktigt som den brukar.
Kära Paris-Swea, var du än kommer att befinna dig i sommar, önskar jag dig tillsammans med styrelsen en riktigt fin sommar och välkommen tillbaka i höst!
Vi kommer starta säsongen med vår traditionella tillbaka-till-stan-träff, en lunch som festkommittén kommer att ordna den 18 september i Svenska Studenthemmet i Cité Universitaire.
Vår duktiga programgrupp – Margaretha, Barbro och Birgitta – arbetar aktivt med att sätta ihop höstens program.
Jag vill passa på att varmt tacka både festkommittén och programgruppen som, trots att de egentligen inte hade för avsikt att fortsätta sitt engagemang efter den 30 juni, accepterar att ”gå på övertid” fram till årsslutet.
Håll således utkik på hemsidan och dina mail i slutet av sommaren, så att du kan boka datum till de evenemang som vi förhoppningsvis kommer att kunna erbjuda.
Trevlig sommar! Och alltjämt, ta väl hand om er och era närmaste!

Marja med styrelsen
juni 2020

Kära Paris-Sweor,

Torsdagen den 5 mars ägde SWEA Paris årsmöte rum.
Ett 20-tal medlemmar hade kommit till Svenska Klubben för att dricka välkomstdrink, lyssna på redovisningar, äta en liten bit ”Skagen” och naturligtvis rösta fram en ny styrelse. Aftonen avslutades under muntra skratt med ett litet lotteri med en hel del ”SWEA-prylar” bl.a.
Hélène Mjörndal avtackades varmt efter att ha varit vår ordförande i fyra år, under vilka hon varit passionerat engagerad i SWEA med höga krav på sig själv och verkat på många fronter. Ibland kändes det faktiskt som om SWEA höll på att sluka henne ”med hull och hår”…
Det kan inte ha undgått någon att det varit svårt att hitta kandidater till en ny styrelse, ingen trängsel om platserna direkt…
Därför är vi glada att kunna presentera den nya styrelsen för er!
Det är inte artigt att börja med sig själv, men eftersom jag blev vald till
ny avdelningsordförande, så måste jag väl börja med det… jag, alltså
Marja Souquière, som haft förtroendet att vara skattmästare i fem år,
de två senaste åren även vice ordförande.
Tina Darcel, vår alldeles färska, unga medlem som redan visat prov på mycket energi och initiativförmåga, valdes till sekreterare och vice ordförande.
Sara Bussenot, också ung styrelsemedlem som är vår mycket duktiga och engagerade medlemsansvariga sedan ett år, blev omvald, även hon till en dubbel funktion. Sara fortsätter som utskicks- ochmedlemsansvarig och samtidigt som skattmästare.
Birgitta Morin-Björklund, som sedan flera år innehar den viktiga funktionen som ansvarig för hemsida och layout, även medlem i programgruppen, fortsätter som vår oumbärliga ansvariga för hemsidan.
De övriga i programgruppen – jag tar dem i bokstavsordning för att inte riskera bli osams med någon…
Barbro Alsén, Lillebil de La Portbarré och Margaretha Johnsson,
som alla har gjort ett fantastiskt arbete i många år och försett oss med spännande, intressanta, givande programpunkter, har lovat hålla i programmet t.o.m. sommarlunchen i juni. Därefter behövs det förstärkning från andra villiga medlemmar !!!
Detta är således en varningssignal som vi kommer att förnya längre fram.
En ny styrelse är bra, men utan programgrupp kan den inte fungera!
Jag vill emellertid visa optimism och säga att vi trots allt är hoppfulla. Det vore så roligt om denna nya styrelse kunde bli en länk från det SWEA som funnits så länge i Paris, som givit så många så mycket, till framtidens SWEA där unga, dynamiska krafter, tillsammans med dem som varit med längre, kan verka tillsammans och vara till glädje för både de äldre och de yngre generationerna och föra SWEA vidare.

Vi önskar er en trevlig vår med SWEA Paris !
Marja med styrelse
10 mars 2020

Kära Paris-Sweor!

Ett gott, friskt och lyckligt nytt år önskar vi er alla !
Vi vill väl att « tjugotjugo » ska bli ett glatt och evenemangrikt år för SWEA Paris, men för att få SWEA att leva vidare måste alla ställa upp och dra sina strån till stacken.
Vi har fått flera nya, unga styrelsemedlemmar, och det är naturligtvis väldigt  glädjande och stimulerande, bl.a. Tina Darcel vårt allra senaste entusiastiska nytillskott, samt styrelsemedlemmarna  Binta Jacobsenoch Sara Bussenot som är medlems- och utskicksansvarig.
Trots de här nytillskotten måste större delen av styrelsen förnyas på årsmötet som är planerat till den 5 mars. Detta gäller framför allt de oumbärliga posterna, d.v.s. ordförande, kassör och sekreterare som alla sitter på övertid. Det är också dags för  de flesta medlemmarna i programgruppen att ersättas av nya, entusiastiska krafter.
Ni ska veta att det är jätteroligt att sitta i styrelsen ! Man lär sig mycket, håller sig uppdaterad om svenskrelaterade evenemang i Paris, har trevligt vid mötena och får tillfälle rådbråka sin svenska, något som kan vara nog så viktigt !
Tänk inte “ jag har väl inget att komma med ”, tänk i stället “ va’ kul det låter att kunna vara med och bidra till SWEAs fortlevnad och föryngring. Jag gör ett försök och anmäler mitt intresse.”

Du behövs !
Skicka ditt svar till birgitta.morin(Replace this parenthesis with the @ sign)neuf.fr
Varma hälsningar
SWEA Paris styrelse – 8 januari 2020

 

Hej Kära Paris-Sweor!

Det är inte bara ordförande i Paris som suttit de maximala fyra åren utan många regionsordförande varav vår egen och vi får nu Petra Cato från Luxemburg som ledare för vår MEMA. Om två månader är det dags för en stor del av vår styrelse att bli ersatt och jag tror att det kommer att bli väldigt bra för alla medlemmar att vi får in nya yngre krafter, som naturligtvis kommer att vara måna om att fortsätta med de mest populära aktiviteterna och lägga till nya.  Precis som det ska vara och kan bli när det finns tillräckligt många som önskar förändring och lyckas få stöd att genomföra dem.  Det finns önskan och rekommendation att låta de som har nyckelposter i styrelsen finnas som en aktiv resurs under en stor del av första året vid tillträdet av nya ordförande och kassörer och sekreterare.  Upp till de avgående och tillträdande att bestämma hur.  Det blir ett eller två regionsmöten på nätet innan vårt eget årsmöte den 5 mars, med möjlighet till erfarenhetsutbyte från våra MEMA-avdelningar.
Kära bokklubbar: Vill ni vara snälla och rapportera era möten till styrelsen. Ordföranden går fint. Vi fick tillsägelse i Dubai att alla aktiviteter ska med i statistiken, som vi lämnar vid ett antal tillfällen under året till regionen och sedan vidare till International.
De vill att det ska synas när Sweorna är aktiva, även i en mindre grupp.  Försökte protestera då jag inte vet om ni vill ha det besväret, men protesten avslogs, så tack för en så korrekt uppgift som möjligt om antalet möten i er intressegrupp.
Vi hoppas verkligen att strejkerna ska vara slut i januari så att vi inte behöver ställa in någon aktivitet av rädsla för att det inte går att ta sig till och från Paris.
Fem tappra styrelsemedlemmar av nio kommer att ha styrelsemöte den 30 december då vi inte kunde träffas tidigare under månaden på grund av transporterna.  Sedan får vi hitta ett datum för den fest som ska ersätta julfesten.
Vill inbjuda alla som har behov och lust att röra sig minst en gång i veckan men inte riktigt kommer iväg, att tillsammans med mig ge er ut på en timmas vandring i snabb takt en förmiddag i veckan och kanske mera om tiden räcker till.
Anmäl ert intresse att från den 13 januari börja motionera för att må bra fysiskt och psykiskt! Det kombinerat med museibesök  och andra kulturella aktiviteter är en fin krydda på tillvaron.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
önskar Hélène, ordförande  – SWEA Paris
23 december 2019

Kära Paris-Sweor!

Om ytterligare ganska många veckor kan vi träffas i Paris igen efter sommaruppehållet!
Nu är många av er på semester någonstans. Kanske betyder semester att göra så litet som möjligt. För egen del har jag ordnat det så att jag inte behöver besöka någon motionshall för att hålla kroppen i trim och få litet lagom muskler. Gjorde jag allt som behövs här på tomt och underhåll av fasader så skulle jag se ut som « stål-mormor » !
Litet SWEA: snart Sverigemiddag dit jag åker om några dagar och det är i alla fall en Paris-Swea som också anmält sig. Vi kan berätta för er i september om ni vill!
I sommar är en av böckerna jag läser Hjärnstark. Jag vill gärna hålla såväl kropp som hjärna och min mentala hälsa i bra skick och enligt denna bok, vars författare var sommarpratare i radion, så är bästa sättet att motionera minst några gånger i veckan och bäst effekt får du av att höja pulsen men även en normal promenad i en halvtimma ger effekt!
Så nu återkommer jag till er alla med förslaget att tillsammans ta en regelbunden snabb promenad eller in-lines-åkning på Seines vänstra kaj med start vid Alma-bron. Anmäl ert intresse så bestämmer vi veckodag och hjälps åt så att den där extra promenaden blir av. Det behöver inte ta mer än en timma inklusive en liten pratstund för att hälsa på varandra. Den som har tid kanske förlänger med en kaffe någonstans i närheten eller medhavd. Det är så lätt att andra sysslor äter upp timmarna om man inte bestämt möte.
Som alltid är det välkommet att ni engagerar er för att SWEA ska utvecklas. Om de som gett sin tid åt att göra programmen sedan flera år tvingas att fortsätta så får ni räkna med att det blir svårt att kräva förändring i programutbudet. Det finns många anledningar till att 4 år är den tid som är bestämd för våra styrelseuppdrag. Jag avgår i februari 2020 och det är hög tid. Det är också det år då jag hoppas bli 75 och nog finns det yngre krafter som bättre kan föra SWEA vidare in i nästa decennium efter att vi firat SWEA 40 år!
Kom med förslag på kandidater. Ni själva eller någon ni tycker vore lämplig för styrelsejobb och som gärna ger av den tid de säkert inte alls har, men ändå kan tänka sig att undvara! Det ligger en del sanning i att « Om du vill få något gjort så fråga den som är mest upptagen! »
Jag hoppas på stor uppslutning den 17 september, då Ulrika ger oss information av gällande lagar och det kan vara av stort intresse att försöka bena ut när fransk eller svensk lag gäller för oss som hör hemma i båda länderna på olika sätt.
Ta väl vara på er och låt oss tillsammans ha så trevligt vi bara kan – och kom till de aktiviteter programgruppen lyckas planera in under hösten! Ge konstruktiv kritik till oss så gör vi vad vi kan för att förbereda för nästa styrelse 2020.

Varma hälsningar
Hélène
ordförande SWEA-Paris
6 augusti 2019

 

Hej alla Paris-Sweor!

Ett riktigt Gott 2019 önskar jag er!

Är det någon ny eller gammal medlem, som vill komma in i styrelsen så kasta er över dator eller telefon och kontakta oss i styrelsen! Vi välkomnar er. Kanske är det någon som är beredd att efterträda mig redan vid årsmötet den 14 februari? Flera poster är lediga och nu, när jag varit så osynlig i min kommunikation med er sedan julfesten i december, kanske det känns som om ni kunde göra mitt jobb minst lika bra!?

Före jul uppmärksammade jag att Cathrine Deneuve säljer sina Yves St Laurent-kläder på Christies och att en gratis visning äger rum mellan den 19 och 24 januari hos Christies på avenue Matignon. Då jag bor sju minuter därifrån går jag gärna dit några gånger tillsammans med några i taget. Kanske hinner vi med en fika också. Jag tycker att det kan vara roligt men är övertygad om att Christie’s inte accepterar en organiserad grupp med ett tiotal av oss på en gång. Hoppas det blir några besök tillsammans.

Redan den 1 februari blir det ett intressant föredrag av en kunnig svenska Susanne Öhrn om « Hjärnan och Alzheimer » med möjlighet att ställa frågor. Det blir på kvällen, kl.18.30,  på Svenska Klubben. Detta har vi planerat i mer än ett år, så passa på nu när vi fått det att fungera!

Under 2019 firar SWEA 40 år och då händer flera saker. En resa till Sicilien, 22 – 29 maj, har sista anmälningsdag den 15 januari och det är Elizabeth Cederholm i Rimini som är organisatör och några av oss har haft henne som duktig guide tidigare i Bologna och längre tillbaka i Rimini. Titta på hemsidan för detaljer. Det är ett privat arrangemang liksom de årliga Sverige-resorna, men det är för Sweor!

I maj månad har vi planer i Paris för det internationella/lokala firandet av SWEA 40 år. Förhoppningsvis kan vi föreslå något som passar de flesta av er. Datum är den 11, men det finns tre nära datum att välja på för att göra det lättare för de 70 avdelningarna runt om i världen att fira. Vi kommer att filma med våra mobiler och så klipps det ihop till en enda film om firandet över världen.  Den kommer att finnas på hemsidorna. Eftersom jag inte fått bekräftelse på att vår önskan om tid och plats kan infrias, väntar jag med mera detaljer. Hoppas det kan blir något festligt och roligt och vi ska vara vitklädda är det sagt!

I juli äger årliga resan i Sverige rum till och i det vackra skånska Bjäre. I mars månad kommer alla detaljer och anmälningsblankett på Internationals hemsida. Redan finns en del klart där.

Det blir också Sverigemiddag i Stockholm 9 augusti. Då fortsätter firandet. Avslutas gör det i Dubai på världsmötet 14 -17 november. Alla uppgifter finns på Internationals hemsida och det förefaller bli väldigt välorganiserat. En av våra medlemmar har redan planer på att deltaga och det vore väldigt roligt om det blir flera från Paris. Gå in och titta på programmet. I vår kan man även besöka Bangkok – 30 mars – på årsmötet där.

Men åter till Paris!

Hör av er på alla möjliga sätt om ni vill vara med i styrelsen!  Fortsätt att komma till våra aktiviteter och om ni har lust att vara med i någon intressegrupp så säg ifrån. Det har varit ett fåtal matlagningar och det har varit ganska många promenader.
Det finns intresse för att spela bridge. Hör av er till mig om ni är intresserade så skickar jag vidare till en kunnig bridgespelare som kan organisera det antal som behövs.
Om det är någon som har lust att förflytta er med hjälp av något som går lika snabbt som mina in-lines skulle jag gärna motionera på kajen från Alma-bron eller någon annan bilfri sträcka. Cykla eller åka sparkcykel eller vad ni nu kan tänka er är det jag kan tänka på.
Har ni lust att vara med i någon bokcirkel eller har någon av bokcirklarna plats för nya deltagare så säg till! Kanske har ni andra idéer om vad ni vill göra tillsammans med andra.  Hör av er, så skickar vi frågan vidare och kan också sätta in den på hemsidan.

Nu önskar jag er en skön helg och ser fram emot att ses ofta på våra arrangemang.

Hélène Mjörndal
ordförande sedan 2016!

 

KÄRA SWEOR

Här nedan följer några tankar om SWEA och några glimtar från ett skånskt sommarliv i bokskog i ansad förvildning.

Hantverkare råder över bottenvåningen i det hus, som jag bor i sedan 20 år. I det 46 år gamla huset lever vi nu och lagar vår mat. Nu har snickarna gått på semester och ingen bankar halv åtta på morgonen. Men det förblir arbetsplats tills allt förhoppningsvis är klart i september! Det gör att jag  missar “Tillbaka till stan” den 10 september då jag hoppas att ni blir många att ses på Svenska Klubben.

Den 4 oktober börjar regionmötet för vår region MEMA i Milano och det avslutas söndagen den 7 då de som önskar kan deltaga i en efterresa på tre dagar. Gå in på Milanos hemsida och anmäl er!  Länken finns också på SWEA Paris egen hemsida och på Internationals. Observera att anmälningstiden är senast den 15 augusti.

I anmälningsformuläret kan Du läsa om betalningssätt och att anmälningsavgiften är 75 €, att Du måste anmäla dig senast den 15 augusti och att det är först efter betalning som anmälan är bindande. Avbokning före den 31 augusti ger återbetalning av hela summan förutom registreringsavgiften och 1 – 15 september får du hälften tillbaka bortsett från registreringsavgiften. Det vore väldigt trevligt om vi kunde bli några fler än ordförande och Ann, som vann resebidraget. Skicka gärna mail och berätta så snart ni på allvar funderar på att åka. Säkert finns det möjlighet att ge varandra tips om bästa flyg och kanske billigare alternativ än det hotell, där konferensen äger rum.

Det kommer ett digert höstprogram från september och Margaretha har redan gett tider för de fyra planerade museibesökenmed Daniele som guide:

1 oktober kl. 11.45, Alfons Mucha på Musée du Luxembourg, 16 november kl. 10, Picasso bleu et rose på Musée d’Orsay, 4 december kl. 11.30, Giacometti på Musée Maillol och den 15 januari kl. 10.15, Caravaggio på Musée Jacquemart André.

Innan mitten av november ska vi hitta datum för besök i Atelier des Lumières (Paris 11e) för att se ljusspel med verk av  Klimt Schiele och Hundertwasser. En annorlunda upplevelse där utställningen är lika mycket konst som konstverken.

Kyrkan är bokad torsdagen den 6 december för vår julfest.

Vädret här i nordvästra Skåne är helt fantastiskt  soligt men idag har vi en ljusgrå dag. Jordgubbarna att inhandla på torget är godare än någonsin.  Blåbären mindre och svarta vinbären större  och en del av hallonen uttorkade. Ogräsmattan är full av nya sorters ogräs och vita tusenskönor bara några timmar efter klippning. Vi har tagit bort getingbon i jorden och sett en uggla och luddiga uggleungar flyga ut från ett träd några meter från ingången till huset. Ett nytt getingbo byggs under en trätrappa och det måste vi oskadliggöra.

Jag önskar Er alla en Glad Sommar!

Hélène
ordförande, SWEA Paris

 

Nyhetsbrev – september 2017

SWEA Paris 30 år

Lördagen den 16 september 2017 firade vi våra tre decennier på Seine från nio på morgonen till sex på kvällen. Vi hade glädjen att slippa det utlovade regnet förutom en störtskur på väg in till restaurangen La Fournaise på Île des Impressionistes i Chatou.  Under flera timmar matades vi med intressanta fakta om det vi passerade och om konsten och konstnärer under impressionismen av en imponerande kunnig fransk guide.  Glädjen över att tillsammans upptäcka och samtidigt umgås med varandra var påtaglig.  I foton syns hur sjalar och jackor behövdes för att värma oss så länge vi satt kvar uppe på däck med maximal utsikt.  Det var bara  nio grader på morgonen och gick inte över femton under dagen.

Våra bilder tagna av olika fotografer ger en liten inblick i vår fina gemenskap under denna dag, som slutade i solsken.  Härligt sätt att umgås.  Det var nog ingen som tidigare gjort en så lång båtutflykt på Seine och våra trettio år med SWEA är ju också en imponerande lång period.  Vi hoppas och arbetar för att fortsätta ännu i många år och måste kämpa för att få nya medlemmar i en stad och en tid då konkurrensen om vår tid är stor. Det är något av en tie-break att fylla på antalet medlemmar och inte förlora fler än de som kommer till. Så länge vi är kring 60 medlemmar så kan vi leva vidare men vi vill väldigt gärna öka för att ha en betryggande stor grupp Sweor att bjuda in till våra arrangemang.
Ju fler vi är ju lättare blir det att erbjuda intressanta aktiviteter.

Varma hälsningar

Hélène Mjörndal
ordförande

 

/ SWEA Paris